Aardwarmteproject Vierpolders officieel van start

Tholen - De boortoren torent hoog boven alles uit en het boren is begonnen. Gisteren werden betrokken partijen en relaties uitgenodigd het aardwarmteproject Vierpolders met eigen ogen te komen bezichtigen. Men zit nu op een diepte van 700 meter – wat nog maar het begin is, want uiteindelijk wordt de put 2,3 km diep (de boor gaat tot een diepte van 3 km).Het boren zelf zal ongeveer 3 maanden in beslag nemen. Daarna, als alles volgens plan verloopt, zullen de leidingen naar de deelnemende bedrijven worden aangelegd. Het water dat zal naar verwachting 85 tot 90 graden zijn. Deelnemende bedrijven zijn: Kwekerij Noordermeer Hellevoetsluis, Gebroeders Noordermeer, Van der Voort Brielle, YoungGrow, Vitensa, Islandplant, Tabos Aubergine, Kwekerij Nederpelt en Globe Plant.70% besparen op aardgas
Paul Grootscholten van Globe Plant is initiatiefnemer/projectleider en heette genodigden welkom bij tomatenkweker Van der Voort Brielle, alwaar Rabobank zorgde voor een hapje en een drankje. Hij bedankte alle betrokken partijen, adviseurs, het RVO voor de subsidies en gemeente Vierpolders. Ook ging hij niet voorbij aan de toch behoorlijk hobbels die overwonnen moesten worden. “Op alle bedrijven werken uitstekende ondernemers, maar ondernemers zijn ook altijd een beetje haantjes. Het was dan ook een uitdaging alle neuzen een kant op te krijgen en telkens het gemeenschappelijke doel voor ogen te houden. En dat doel is: flink te gaan besparen op aardgas. Dat hebben wij nu gerealiseerd - wij verwachten met zijn allen 70% aardgas te gaan besparen – en dat is natuurlijk geweldig.”


Paul Grootscholten

Ondernemers moeten het doen
Saskia Hoogendoorn van Hydreco Geomec en Dick Verbeek, ambtenaar bij gemeente Vierpolders, gingen vervolgens kort in op de geschiedenis van het project. Die telt inmiddels een aantal jaren en is niet in een vloeiende lijn verlopen. Het initiële plan was naar 800 meter diepte te boren en daar warm water op te slaan. Dit plan ging uit van tuinders coöperatie T4P en gemeente, maar liep spaak. "Het initiatief moest, zo bleek uiteindelijk, toch echt bij de ondernemers zelf vandaan komen," aldus Verbeek.


Saskia Hoogendoorn


Dick VerbeekSpanning
Toch blijft het spannend. Het geheel heeft een zeker experimenteel karakter: ook bij het handjevol andere aardwarmteprojecten loopt men geregeld tegen complicaties aan en zijn er nieuwe en soms onverwachte hobbels te nemen. Zo lijk men een slag om de arm te houden door met de aanleg van de leidingen te wachten totdat er daadwerkelijk warm water omhoog komt. Van de andere kant wordt de put nu gegraven, is er uitgebreid onderzoek aan voorafgegaan en heeft men over de hele linie vertrouwen in het welslagen van het project.


De opening werd verricht door de kinderen van enkele van de deelnemende kwekers door het onthullen van een spandoek.


Het gezelschap was bijeen op tomatenkweker Van der Voort Brielle. Vandaar was het 200 meter lopen naar de boortoren.De aangesloten bedrijven. Er wordt een tracé van 7,2 km gerealiseerd (vergroting)


Klik hier voor meer informatie over het aardwarmteproject Vierpolders

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven