Fernanda Hattnher, Cooperflora;

Sierteelt Brazilië: afnemende export, maar sterke binnenlandse markt

Brazilië kent een grote sierteeltindustrie. Over de afgelopen jaren is de export afgenomen, maar het teeltoppervlak, het aantal kwekers en de import is toegenomen. "Dit duidt op een sterke binnenlandse markt," aldus Fernanda Hattnher van Cooperflora.Productie
In Brazilië worden met name snijbloemen gekweekt. Rozen zijn populair, net als alstroemeria's, gerbera's en lelies. Dit zijn volgens Hattnher de bloemen die door de consument het meest gewild en daarom ook het meest gekweekt worden. Chrysanten zijn onder kwekers geliefd, omdat die in productie makkelijker zijn dan rozen. Daarnaast groeit de productie van alstroemeria's sterk.

Steeds meer foliekassen
Het merendeel van de bloemen wordt onder folie gekweekt. "Er wordt ook nog wel in de open lucht geteeld, maar je ziet dat steeds meer bloemen, met name die bloemen die gevoelig zijn voor ziekten, zoals chrysanten, rozen, gerbera's en alstroemeria's naar de kas verhuizen," weet Hattnher.

Meer import dan export
Volgens Hattnher wordt er meer geïmporteerd dan geëxporteerd. "De export bestaat met name uit bloembollen naar Nederland," weet Hattnher. Dit heeft van doen met de financiële situatie: "Brazilië heeft te kampen met fikse economische problemen. Dat geldt ook voor de sierteeltindustrie. In de wintermaanden keldert de productie en wordt er veel geïmporteerd. Veel van de bloemen komen dan uit Colombia en Ecuador. Om deze reden vormen deze landen de voornaamste concurrentie voor Brazilië."

Hogere productiekosten
De afgelopen jaren is het aantal kwekers gegroeid. Door de herwaardering van de Amerikaanse dollar heeft het echter te stellen met een aantal moeilijkheden. Met name een stijging van de productiekosten zorgt voor problemen. "Veel kwekers kopen hun benodigde materialen in dollars. Wanneer die dollar meer waard wordt, betekent dat hogere kosten," legt Hattnher uit. Toch verwacht zij niet dat hierdoor het aantal kwekers zal afnemen.

Cooperflora
Cooperflora is een organisatie die kwekers en consumenten in Brazilië met elkaar in verbinding stelt. "Wij houden een online database bij met kwekers en stellen marktinformatie als hoeveelheden, kwaliteit, prijzen en levertijden beschikbaar. Al deze informatie is online beschikbaar of via ons op te vragen. Ook verzorgt Cooperflora binnenlandse distributie."

Voor meer informatie:
Cooperflora
Fernanda Hatthner
Email: fernanda.hattnher@cooperflora.com.br
www.cooperflora.com.br


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven