Mark Weitjens, Maranta Debt Collectors;

Frauderende debiteuren in bloemen- en plantenbranche te slim af

Tholen - Fraude en oplichting, het gebeurt overal. Ook in de sierteelt. Slechts een paar maanden geleden deden de FIOD en de politie een inval bij drie exporteurs in Aalsmeer. Ook werden toen enkele huizen onderzocht, waarbij dossiers, duizenden euro’s cash en zelfs vuurwapens en munitie werden aangetroffen. De bedrijven in kwestie worden verdacht van grootschalige oplichting, heling, witwassen, faillissements- en BTW-fraude – en het onderzoek loopt nog altijd.


Bart en Mark Weitjens

28.000 potentiële fraudeurs
Nu zijn dergelijke praktijken zo oud als de wereld en zijn er ook altijd partijen geweest, die zich inzetten om dat weer te voorkomen. Eén daarvan is Maranta Debt Collectors, een incassobureau dat zich gespecialiseerd heeft in het opsporen en waarschuwen voor onbetrouwbare handelspartners. Mark Weitjens: “Mijn vader is meer dan 30 jaar in de bloemenhandel werkzaam geweest. Hij kent het wereldje van binnenuit en heeft, zoals zoveel anderen binnen de sector, dikwijls met oplichting en fraude te maken gehad. Totdat het hem begon op te vallen dat dergelijke voorvallen vaak bij dezelfde personen vandaan kwamen en op dezelfde manieren uitgevoerd worden. Long story short: naast onze incassodiensten hebben wij een paar jaar geleden Agro-Check opgericht. Agro-Check heeft een database met ruim 28.000 bedrijven wereldwijd in de bloemen- en plantenbranche. Het voornaamste doel is om wanbetalers, oplichters en andere dubieuze debiteuren op de waarschuwingslijst te plaatsen. Leden kunnen deze database raadplegen (een lidmaatschap kost slechts € 285,- per jaar) en zo kun je een hoop potentiële narigheid voorkomen.”

Naast de database krijgen leden ook een aantal nieuwe debiteuraanvragen (voor bedrijven die niet of niet volledig in de lijst zijn opgenomen) en worden zij geïnformeerd als er nieuwe oplichters zijn gesignaleerd via een nieuwsbrief. “Daarin worden nooit namen genoemd. Dat mag ook niet: de brieven zijn puur bedoeld als waarschuwing, alleen onze leden hebben toegang tot de volledige bedrijfsgegevens.” Hierbij gaat het overigens lang niet altijd om fraude, maar dikwijls ook over debiteuren die simpelweg het geld niet (meer) hebben. “Zo kun je je voorstellen dat er de veel problemen zijn in de handel op Griekenland. Of Rusland – vanuit die hoek wordt ook erg slecht betaald. Met onze nieuwsbrieven monitoren wij dergelijke ontwikkelingen.”

Maranta Debt Collectors
Maranta Debt Collectors houdt zich vooral bezig met (internationale) incassodiensten. “Dat is onze grootste tak van sport. Deze informatie gebruiken wij direct weer voor Agro-Check. Ons werk bestaat daarom veel uit het uitzoeken en opvolgen van input van onze klanten. Wij zoeken voor uit hoe de zaak in elkaar zit, koppelen adressen en persoonsgegevens aan verschillende bedrijven en proberen zo links te leggen. Komen wij iets op het spoor, dan lopen er ook lijntjes naar officiële instanties – in Nederland, maar vaak ook daarbuiten. Wij weten als geen ander hoe oplichters te werk gaan en waar bloemenhandelaren en kwekers op moeten letten wanneer zij met nieuwe klanten in zee gaan.”

Het bedrijf werkt tot slot ook samen met een grote Nederlandse bank en kredietverzekeraars, waarbij het bij bijvoorbeeld faillissementen in de bloemen- en plantenbranche helpt om openstaande facturen te incasseren. “Dit levert tevens input voor onze Agro-Check database. Bijna al onze incassodiensten zijn in opdracht van kwekers en exporteurs. De overige 20 procent betreft toeleveranciers – met name transport – en, in groeiende mate, ook bedrijven uit de groenten- en fruitsector.”

Voor meer informatie:
Maranta Debt Collectors / Agro-Check
Mark Weitjens
T: 06-55853923
E: mark@agro-check.nl
www.agro-check.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.