EUCARPIA Biometrics for Plant Breeding

Congres op het kruispunt van statistiek en veredeling

Wat doe je met honderd wiskundige vergelijkingen, wanneer je maar liefst duizend onbekende variabelen moet vinden? Volgens de wiskunde van de middelbare school zou zo'n puzzel helemaal niet op te lossen zijn. Op het congres EUCARPIA Biometrics for Plant Breeding, van 9 tot 11 september in Wageningen, kunnen onder andere veredelaars ontdekken hoe ze door slim gebruik te maken van 'Big Data', tóch een oplossing voor dit soort puzzels kunnen vinden.

Early bird registratie tot en met 10 juli
Vanaf vandaag staat het volledige programma online en tot en met 10 juli geldt de Early bird registratie.

"Veredelingsprogramma's zijn door digitaal fenotyperen, genomics, metabolomics en epigenetica enorm veel complexer geworden", weet de mede-organisator van het congres, Marco Bink. "Maar daarmee is het ook enorm uitdagend."

Big Data
Het congres wordt georganiseerd door de sectie 'Biometrics for Plant Breeding' van de Europese Associatie van Plantenveredelaars, EUCARPIA. "De plantenveredeling van dit moment kenmerkt zich vooral door Big Data", vertelt Bink, expert op het gebied van statistische methoden voor de plantenveredeling bij Wageningen UR. "Aan de ene kant zijn dat de eigenschappen van planten die een veredelaar altijd al moest meten, maar aan de andere kant zijn daar enorme hoeveelheden genetische merkerinformatie bijgekomen. En dan nog is het geen kwestie van simpel de ene verzameling aan de andere koppelen. Tussen een gen en een eigenschap staan bijvoorbeeld ook nog de genexpressie, epigenetica en de metabolomics. Die leveren op hun beurt ook weer enorme datasets."Heilige graal in veredelingsonderzoek
De heilige graal in het veredelingsonderzoek ligt volgens Bink in die informatie die je in staat stelt om veel veldproeven overbodig te maken. "Het is de kunst om op basis van het genoom-brede DNA profiel te voorspellen of een gewas het bijvoorbeeld goed zal doen onder warme, droge omstandigheden zonder dat je daarvoor ook kostbare veldproeven moet doen met duizenden verschillende genotypes in zuidelijke landen. In principe ligt dat soort informatie wel in de Big Data verscholen. Alleen, hoe haal je die eruit?"

Keynote speaker
De opening van het congres wordt verzorgd door de geboren Nederlandse onderzoeker professor Peter Visscher, van het Centre for Neurogenetics & Statistical Genomics, van de universiteit van Queensland, Australië. Bink: "In zijn Keynote lecture vertelt Peter Visscher hoe hij in de humane genetica met vrijwel dezelfde dilemma's worstelt. Alleen zoekt hij naar verbanden tussen genetica en epigenetica met gezondheid of ziekte bij de mens."

Onderzoek en bedrijfsleven
Het congres zal worden bezocht door zowel wetenschappers uit de academische wereld als ook onderzoekers uit het veredelingsbedrijfsleven. "Ik denk dat het voor de mensen uit de veredelingspraktijk vooral spannend kan zijn om te horen hoe je door een goede opzet van experimenten en vervolgens slim gebruik te maken van de bijna oneindige hoeveelheid data nog sneller de gewenste stappen kunt zetten in je veredelingsprogramma."


Het volledige programma en de early bird registratie vindt u hier

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven