Energie besparen met stuurlicht

Met stuurlicht wordt de beïnvloeding door lichtkleur van processen in de plant, anders dan fotosynthese, bedoeld. Denk aan de plantvorm, bloei, of andere fysiologische processen. Stuurlicht is nooit los te zien van assimilatielicht, omdat licht altijd een stuursignaal afgeeft. Andersom kan stuurlicht een dusdanig laag lichtniveau hebben dat de fotosynthese hier niet op reageert en het dus geen assimilatielicht is.Waar liggen de kansen voor energiebesparing met de toepassing van stuurlicht en wanneer (tijdstip en duur over de dag) kan het stuurlicht het beste gegeven worden? Op deze vragen werd antwoord gegeven in deelonderzoeken van het project ‘Stuurlicht in de glastuinbouw’.

Kansen voor energiebesparing
In dit deelonderzoek worden drie hoofdrichtingen onderscheiden voor wat betreft de toepassing van stuurlicht in relatie tot energiebesparing:

1. Klassieke toepassing van stuurlicht
De vervanging van gloeilampen door LED stuurlicht geeft procentueel een forse besparing op elektra op een individueel bedrijf. Echter, aangezien het aantal Watt/m2 sowieso al niet al te hoog was vergeleken met assimilatielicht, hebben deze maatregelen voor de sector als geheel weinig effect.

2. Nieuwe toepassingsmogelijkheden voor stuurlicht vanuit reeds bestaande kennis
Dagverlenging met lage intensiteit stuurlicht in plaats van een hoge intensiteit SON-T is een kansrijke besparing voor lange dag planten. Daarnaast dient assimilatiebelichting bij diverse potplanten niet alleen ter bevordering van de groei, maar houdt ook het gewas compact. Dit kan worden verbeterd door de stuurlichtcomponent van assimilatielicht te versterken, zodat met een lagere lichtintensiteit eenzelfde compactheid kan worden bereikt.

Als derde kan een versnelde opkweek van jonge vruchtgroenteplanten worden bereikt door de gecombineerde benutting van stuur- en assimilatielicht.

3. Kansen voor de toekomst vanuit nieuw te ontwikkelen kennis
Mogelijk kunnen door stuurlicht dezelfde processen worden aangestuurd, of versterkt, als nu met energieverslindende temperatuurstrategieën gebeurt. Dit is uitgezocht bij phalaenopsis en trekheester.

Stuurlicht bij de tijd
Uit dit onderzoek bij paprika blijkt o.a. dat de plantlengte fors toeneemt door toegevoegd verrood licht. Daarnaast zijn de effecten op lengtegroei het grootst met 16hr verrood licht, echter kost dit nog vrij veel energie. Bijna hetzelfde effect op lengtegroei als met 16hr verrood kan worden bereikt door 15 minuten met puur verrood licht aan het begin van de nacht te belichten.

Voor meer informatie:
Kas als Energiebron

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven