Mansveld: “Nog geen definitief akkoord over zuiveringsplicht glastuinbouw”

De planning van de zuiveringsplicht van gewasbeschermingsmiddelen voor de glastuinbouw is met name volgens mevrouw Lodders (VVD), maar ook de heer Geurts (CDA) en de heer Dijkgraaf (SGP) niet realistisch. Dit gaven zij aan tijdens het Algemeen Overleg Landbouw op 1 juli 2015, naar aanleiding van de brief van het ministerie van I&M van 23 juni.

Een twee jaar latere invoering van de verplichting (2018 i.p.v. 2016) weegt niet op tegen het drie jaar versnellen van het zuiveringsrendement (95% i.p.v. 75%). De heer Graus (PVV) gaf daarnaast aan zich in algemene zin zorgen te maken over de verdienmodellen in de agrarische sector. “Het mag niet zo zijn dat de ondernemer alleen de rekening betaalt voor de verduurzaming die we gezamenlijk willen.”

Staatssecretaris Mansveld gaf aan dat naar aanleiding van het bestuurlijk overleg nog geen definitief akkoord tot stand is gekomen. Een eventueel akkoord wordt pas na het reces verwacht. In reactie daarop riep mevrouw Lodders de staatssecretaris op om terug te gaan naar de onderhandelingstafel en te letten op de haalbaarheid en betaalbaarheid van de verplichting. LTO Glaskracht Nederland is blij met de inzet van mevrouw Lodders op dit dossier en het vasthouden aan uitvoering van haar motie.

Vanwege tijdgebrek vindt de tweede termijn van dit Algemeen Overleg en een eventueel voortgezet Algemeen Overleg na het reces van de Tweede Kamer plaats.

Bron: LTO Glaskracht Nederland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.