Wat veroorzaakt verstopping in geothermische productieputten?

De ondernemers uit het aardwarmteproject Green Well Westland kampen met de gevolgen van een productiestop naar aanleiding van ondergrondse oorzaken. Vanaf september 2014 merkten zij dat de vervuiling in de filters groter werd. Naar mate de tijd verstreek daalde ook de intake pressure. Omdat dit duidde op een verstopping in de productieput werd de aardwarmtebron uit voorzorg stilgezet.In maart 2015 dienden de ondernemers een onderzoeksvoorstel in bij de Kennisagenda Aardwarmte om uit te zoeken wat de oorzaak is van deze ondergrondse oorzaken en wat hieraan gedaan kan worden. Het voorstel is in april gehonoreerd en het onderzoek is inmiddels gestart.

“Diverse onderzoekspartijen zijn gevraagd de oorzaak van de verstopping te achterhalen en een herstelplan op te stellen,” vertelt potplantenteler Gert-Jan Verkade. Verkade is een van de ondernemers uit de projectgroep. Meerdere opties zijn uitgevoerd. “Gestart is met een Bailerrun, een soort schep die ze lieten dalen om de verstopping te verhelpen. Dat is helaas niet gelukt. Vervolgens zijn we met een speerachtige boor naar beneden gegaan. Dit had helaas ook geen succes. Gelukkig betekent dat niet dat de werkzaamheden geen effect hebben gehad, want de bevindingen zijn meegenomen in het plan om tot herstel van de productieput te komen.” Een van de andere ondernemers uit de projectgroep, Ted Zwinkels, voegt hieraan toe: “In december zijn we gestart met coiltubing, een techniek waarmee ze met een oprolbare buis naar beneden gaan om de verstopping en de bagger weg te boren en spoelen. Hiermee zijn we 7 meter dieper gekomen, maar de verstopping was nog niet verholpen.”

Herstelwerkzaamheden
Na deze werkzaamheden en de bevindingen, die hieruit voortkwamen, zijn de andere mogelijkheden om de verstopping te verhelpen, bekeken. Samen met de reeds betrokken specialisten is daarvoor een herstelplan opgesteld. Het plan was om in eerste instantie een laatste poging te doen om de verstopping te verwijderen door middel van fishing-techniek. Als dit niet mocht baten, zou een side track worden geboord. “Dit betekent dat het oorspronkelijke boorgat iets boven de verstopping wordt afgedicht en we daarna om de verstopping heen boren naar een goed watervoerend pakket,” licht Zwinkels toe.

Vanaf 8 juni zijn de werkzaamheden volgens het herstelplan gestart. De laatste poging om de verstopping te verwijderen was mislukt, waardoor een side track moest worden geboord. Verkade en Zwinkels verwachten dat de boring eind juni wordt afgerond.

Onderzoek
Het onderzoeksproject bij Green Well Westland richt zich met name op het verkrijgen van analyses van oorzaken van productiestops. Daarnaast wordt naar aanleiding van deze analyses een logisch stappenplan opgesteld voor het verhelpen van dergelijke storingen. Ook het voorkomen van productiestops door verstoppingen is een belangrijk onderdeel van het onderzoek. “Het is technisch enorm complex om de exacte oorzaak te bepalen, maar het is juist wel van groot belang om de kennis op te doen voor de volgende generatie geothermieputten en voor de bestaande bronnen”, aldus Zwinkels.

Zwinkels: “Het gebruik van geothermie is nieuw in Nederland. De techniek moet op de lokale omstandigheden zijn aangepast. Dit proces verloopt beter doordat we de kennis en ervaring delen. Door dit met de kennisagenda Aardwarmte te doen wordt tijdens het plannen en uitvoeren extra aandacht besteed aan het vastleggen van wat we doen. Daarnaast worden alle conclusies en aanbevelingen vastgelegd. Op basis hiervan kunnen verbeteringen ook direct worden meegenomen bij nieuwe projecten.”

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.