4.513 hectare sierteeltproductie

De Turkse sierteelt in cijfers

Volgens het Turkse ministerie van Landbouw werd in 2013 in totaal 4.513 hectare van het land- en tuinbouwareaal werd gebruikt voor sierteeltproductie.

De 4.513 hectare die het Turkse sierteeltareaal is te verdelen in binnen- en buitenplanten, snijbloemen en bloembollen (zie tabel).De binnenlandse sierteeltmarkt is nog relatief klein. De gemiddelde uitgaven aan bloemen en planten ligt rond de €4 per persoon per jaar. In de meeste Noord- en West-Europese landen besteedt men ter vergelijking jaarlijks €50 tot €100 per persoon. De bestedingen in Turkije zijn ook niet evenredig verdeeld over het land. Met een jaarlijkse besteding van €15 behoort Istanbul tot de voornaamste markt in Turkije. De verwachting is wel dat de economische groei en de stijging van de inkomens gaan leiden tot een verhoging van de sierteeltbestedingen in Turkije.

De consumptie van binnen- en buitenplanten en snijbloemen groeit jaarlijks met zo’n 20 procent. De vraag naar sierteeltproducten is ook gestegen door de groei van de toeristische sector als afnemer en tevens de komst van grote retailers die bloemen en planten voor aantrekkelijke prijzen kunnen aanbieden. In het verleden gold bijvoorbeeld de orchidee voor de middenklasse als een zeer luxe cadeau, maar tegenwoordig is het een veel gebruikelijker cadeau geworden. In Turkije zijn ongeveer 25.000 werknemers direct en ruim 300.000 werknemers indirect werkzaam in de sierteeltsector. De sector geldt als een voorname inkomstenbron op het platteland en is van belang voor de armoedebestrijding en voedselzekerheid.
Export groeit


Foto: Agroberichten Buitenland

De exportwaarde van sierteeltproducten is de afgelopen vijf jaar gegroeid van USD 56 miljoen in 2010 tot ruim USD 83 miljoen in 2014 (zie tabel). Momenteel exporteert Turkije naar zo’n 55 landen. Sinds 2001 heeft Turkije een gemiddelde exportgroei weten te realiseren van 20% per jaar. Vooral anjer en gerbera zijn belangrijke exportproducten.Nederland grootste importpartner
Turkije is niet alleen een exporterend land van sierteeltproducten, maar tevens een importerend land. De importwaarde van sierteeltproducten is de afgelopen vijf jaar gegroeid van USD 50 miljoen in 2010 totoutdoor (12) ruim USD 93 miljoen in 2014. Op basis van handelsgegevens uit 2014 kan geconcludeerd worden dat binnen de sierteeltsector Nederland de belangrijkste importpartner is van Turkije (USD 8.4 miljoen). Turkije importeert het uitgangsmateriaal ook doorgaans uit het buitenland. Er geldt echter een importquota voor bloemen en verder wordt de import gehinderd door de invoertarieven die Turkije hanteert om lokale telers te beschermen, deze kunnen oplopen tot bijna 50% voor snijbloemen.

Klik hier voor meer informatie over de tuinbouwtentoonstelling EXPO 2016 in Turkije

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.