Onderhandelingen kabinet - oppositie geklapt

BTW verhoging voorlopig van de baan

Tholen - Diverse media berichten dat de voorgenomen BTW verhogingen van de baan zijn. Gisteren werd in de Kamer gediscussieerd over het al dan niet doorzetten van de verhoging, die in het bedrijfsleven - en dan met name bij het MKB - al zoveel stof heeft doen opwaaien. Tijdens een overleg gisteren avond tussen de verschillende partijen en staatssecretaris Eric Wiebes op het ministerie van Financiën werd de stekker er in elk geval voorlopig uitgetrokken.

Het zou met name Alexander Pechtold geweest zijn, die de onderhandelingen zou hebben stopgezet. Volgens Pechtold zouden de verschillen tussen de coalitie en de oppositiepartijen te groot zijn. Ook ziet hij te weinig ambities bij het kabinet om meer banen te creëren en het belastingstelsel te vereenvoudigen.

De voorgenomen lastenverlichting van 5 miljard zal wel worden doorgevoerd.

Andere partijen reageerden gepikeerd op de weigering van Pechtold verder te onderhandelen. Het AD meldt: "Volgens zowel VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom, als staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) waren de agenda's al getrokken voor een vervolgoverleg toen Pechtold meldde dat hij niet meer meedeed. ,,Er was een sfeer van aanpakken aan tafel. We trokken onze agenda's en toen stapte er één op'', zei Wiebes."
 
Oppositie
De oppositie sprak zich de afgelopen dagen fel uit tegen de plannen om een verhoging van de BTW door te voeren. Een verhoging zou grote schade berokken aan verschillende sectoren, waaronder ook de Nederlandse en internationale sierteeltsector. Er werd gesproken van grootschalig banenverlies en forse omzetdalingen. Ook de export van bloemen en planten zou zwaar worden getroffen. (Bedrijfsleven zegt nee tegen meer BTW - LTO Nederland)

Radiocampagne
Om deze boodschap kracht bij te zetten, besloot FloraHolland mee aan een radiocampagne van VNO-NCW en MKB. Jan Mantel, tulpenkweker en tevens voorzitter van de adviesraad bloemen, heeft één van de radiospots ingesproken die sinds gisteren op NPO Radio1 en 3FM te horen zijn. De spot rouleert met zeven andere spots - maar lijken nu dus hun urgentie te verliezen.

Beluister hier de radiospot

Ter ondersteuning van de radiocampagne lanceerde VNO-NCW en MKB een gezamenlijke website waarop alle relevante informatie verzameld wordt en die verwijst naar de verschillende branches en acties. Op deze site kunnen mensen hun tegenstem achterlaten. Inmiddels hebben een kleine 9000 mensen de petitie getekend.

Zie dit artikel op FloraHolland voor meer informatie over de radiocampagne.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven