Amerik de Best, veilmeester FloraHolland

Prijs van rozen behoorlijk onderuit gezakt

Tholen - “Gisteren was geen beste dag,” aldus Amerik de Best, veilmeester bij FloraHolland. Hij veilt elk dag rozen in Rijnsburg en praat ons bij over de huidige stand van zaken. “De prijzen zijn behoorlijk onderuit gezakt. Enkele producten, met name die producten die een mindere kwaliteit hadden, draaiden door. Van collega’s hoorde ik dat dat ook het geval was in Naaldwijk en Aalsmeer. Ook sprak ik wat handelaren en die zeiden allemaal dat de vraag goeddeels is weggevallen. De bestellingen gaan nog wel door, maar iets extra’s meenemen op de klok doet op het moment bijna niemand.”Beter ijs verkopen
Het mooie weer en de voor de deur staande vakanties zijn hier, in elk geval ten dele, verantwoordelijk voor. De Best: “Dat is natuurlijk niet ongebruikelijk. Het weer is je grootste koopman, zeggen we niet voor niets en rond deze tijd van het jaar kun je beter ijs verkopen. Een lichtpuntje is dat enkele exclusieve, speciale soorten het nog wel erg goed doen. Vanmorgen werden sommige exclusieve rozen lengte 60 voor 2,80 de steel van hand. Dat is enorm veel. Geen record – dat vestigden we vorig jaar, toen een andere, eveneens exclusieve soort 4,10 opbracht – maar nog altijd heel veel. We hebben het hier over soorten, die voor exclusieve (bruids-)boeketten gebruikt worden.”

Vooruitzichten
Vorige week en deels nog deze week vierden kinderen in Oost-Europa en Scandinavië de laatste schooldag. Het is niet ongebruikelijk dat de leerkracht daarbij bloemetjes uitdeelt. “Dat is hier op de veiling een bescheiden item, maar voorlopig liggen er verder weinig evenementen in het verschiet. Midden augustus heb je Moederdag in Antwerpen en omgeving. Volgens mij is dat het eerste moment waarop weer wat stijging te verwachten is.”

Zonnebloemen
Het is niet alles kommer en kwel. De zonnebloemen, bijvoorbeeld, lopen momenteel juist weer uitstekend. “En met de roos zal het vast gauw weer stabiliseren. Dat gebeurt eigenlijk altijd. Bovendien komen er rond deze tijd minder bloemen uit Afrika, wat de Nederlandse kwekers weer helpt. En na volgende week wordt het weer kouder, toch?”

Voor meer informatie:
Amerik de Best
Veilmeester FloraHolland
T: 0630449052
E: amerikdebest@floraholland.nl
www.floraholland.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven