"Garden Orchids: "Kweek tuinorchideeen niet moeilijk, wel tijdrovend"

"Het kweken van een tuinorchideeën, ofwel winterharde orchideeën, is niet zo moeilijk, maar wel tijdrovend. De werkwijze is niet eenvoudig en vergt veel kennis en techniek. Ook het vermarkten is een uitdaging, want het is nog steeds een relatief onbekende plant." Dit zegt Pascal Lambe, manager bij Phytesia, een veredelaar, vermeerderaar en kweker van tuinorchideeën.


Pascal Lambe, hier gefotografeerd op de IPM in Essen.

Phytesia begon 10 jaar geleden orchideeën te kweken en te propageren in een plaatsje in de Belgische Ardennen. "Op dat moment was er maar één ander bedrijf in Canada dat jonge planten van tuinorchideeën produceerde," aldus Pascal Lambe. De jonge planten worden voornamelijk geleverd aan kwekers in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Vier jaar geleden bouwden ze een 4000m² grote kas voor de productie van hun eigen tuinorchideeën. Deze planten worden voornamelijk verkocht aan de groothandelaren in Duitsland, Nederland, België en Frankrijk.


De kassen

Veredeling en vermeerdering
"Elk jaar proberen we met 3-4 nieuwe rassen te komen. Deze rassen worden gekweekt in ons lab", zegt Lambe. Het propagatie proces is uitdagend. "Massa propagatie voor de tuin orchideeën is vrij nieuw en het heeft veel kennis en technieken nodig. Niet veel bedrijven kunnen deze technieken toepassen", zegt Lambe. Jaarlijks worden 600.000 jonge planten geproduceerd in dit lab.

 


In tegenstelling tot tropische orchideeën is de teelt van tuinorchideeën niet zo moeilijk. Echter, het is een zeer tijdrovend proces. "Het duurt ongeveer 2 tot 3 jaar totdat een tuin orchidee uit kan groeien tot een afgewerkte plant", zegt Lambe. "Een rustperiode is zeer belangrijk voor de plant om grote en krachtige bloemen te ontwikkelen." Tijdens deze rustperiode, de winterperiode, worden de orchideeën gehandhaafd in een koude kas met open zijkanten. Van maart tot september ontwikkelen de orchideeën zich wanneer de temperatuur weer is toegenomen.
 

Bletilla struata 'purple'.

Huidige rassen
Momenteel worden er 50 verschillende rassen geteeld in de kas van Phytesia. Alle rassen zijn winterhard en sommigen zijn zelfs bestand tegen temperaturen tot -40 ° C. De meest populaire variëteit is de Cypripedium. "Het is een orchidee met grote bloemen en is qua uiterlijk vergelijkbaar met een tropische orchidee", zegt Lambe. De Bletilla is een tuin orchidee die steeds populairder aan het worden is. "De vraag naar deze orchidee groeit elk jaar." Deze orchidee heeft vele kleine bloemen en kan tot wel 7 weken bloeien.

Verkoop
Ook al is de vraag toegenomen de afgelopen jaren, is de tuinorchidee nog niet zo populair als de tropische orchidee. "Als we de omvang van de productie van tuin orchideeën met tropische orchideeën in Europa vergelijken, is er nog steeds een grote kloof. Gemiddeld worden er 250 miljoen tropische orchideeën geproduceerd en slechts 200.000 tuinorchideeën. "We hebben dus nog een lange weg te gaan," zegt Lambe. "De plant is (nog) relatief onbekend. Om de plant meer naamsbekendheid te geven, proberen wij hem veel publiciteit te geven via sociale media en andere kanalen, met name in Frankrijk en België."

Voor meer informatie:
Phytesia
Pascal Lambe
Email: info@phytesia.com
www.phytesia.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.