IJsland: Het geheim van de beste Bloody Mary ter wereld is geothermische energie

Hoe komt het toch dat ze in IJsland zulke lekkere Bloody Mary's maken? Dat komt omdat de roodste en lekkerste tomaten niet uit het Middellandse Zeegebied komen, maar van een teeltbedrijf in IJsland. Het geheim? Geothermische energie!

Het landschap in het zuiden van IJsland, vol met geisers en gletsjers, is waarschijnlijk wel de laatste plaats waar je aan denkt bij tomatenteelt. Inderdaad importeert IJsland, gezien het klimaat, de meeste groenten en fruit. Maar op het bedrijf Fridheimar, 30 mijl van Reykjavik, produceert een grote kas maar liefst 300 ton tomaten per jaar. Dat maakt het teeltbedrijf tot een geweldige plek om even langs te wippen voor een Bloody Mary of een smakelijke kom tomatensoep. Er is dan ook een gezellig cafeetje voor bezoekers.

De Arctische locatie werkt in het voordeel van de teelt: er is minder ongedierte en warme oceaanstromingen houden het klimaat warmer dan je denkt. Daarnaast creëert de geothermische energie op IJsland genoeg elektriciteit voor warmte en licht. Een vulkanisch groeimedium wordt gebruikt in plaats van de volle grond en uit Nederland zijn 600 hommels geïmporteerd voor de bestuiving.

Het is een tamelijk grote onderneming: het bedrijf maakt gebruik van 1.2 megawatt aan elektrisch vermogen, het equivalent van het huishoudelijk gebruik van een stad van 3.000 mensen. Computers monitoren hitte, vochtigheid, CO2, verlichting en irrigatie, terwijl weerstations op de daken windsnelheid en zonlicht controleren.

Naast het café zijn er lezingen en tentoonstellingen, demonstraties en een souvenirwinkel. Het recept voor de Bloody Mary is echter een geheim, zegt Knútur Rafn Armann, die de boerderij runt met zijn vrouw Helena en hun vijf kinderen. Maar het zit hem allemaal in de tomaat, verklapt hij.


Bron: www.theguardian.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven