Martine van Went over de veredeling van Gerbera’s bij Florist;

Winterharde gerbera’s steeds populairder

Tholen - Gerbera’s zijn er in vele kleuren, soorten en maten, in snijbloemen en potplanten voor binnen en voor buiten. En elk jaar komen er meer bij. “Binnen de veredeling in het segment snijbloemen gaat het niet alleen om het vinden van nieuwe, unieke kleuren en kleurcombinaties, maar ook om het verhogen van de productie per vierkante meter, een beter vaasleven, steelstevigheid, bloemvorm en ziekteresistentie, dat soort zaken. In de potplanten zijn er weer geheel andere ontwikkelingen: de tuingerbera is een relatief recente ‘ontdekking’ en er wordt hard gewerkt aan een nog beter houdbaarheid en uniformiteit.”


Martine van Went, hier gefotografeerd in de showkas tijdens de FlowerTrials.

Dat vertelt Martine van Went, marketing manager bij Florist. Het bedrijf is een van de grote spelers op de markt in de veredeling en vermeerdering van gerbera’s. Tijdens de FlowerTrials twee weken geleden stonden de deuren open voor bezoekers en toonde het bedrijf een grote, bonte verzameling planten: groot- en kleinbloemige varianten, gerbera’s uit zaad en uit weefselkweek, snijbloemen en potplanten en natuurlijk de nieuwste variëteiten hierin. “In de snijbloemen onderscheiden wij vier hoofd segmenten,” aldus Van Went: “Standaard, Mini, Pomponi en Piccolini. In de potplanten maken we onderscheid tussen planten voor binnen en planten voor buiten. Flori Line is onze zaadlijn voor pot – dat als commodity haar weg naar de supermarkt vindt. De serie staat bekend om haar stralende kleuren en bijzondere bicolours. Sundayz, eveneens uit zaad, zijn compacte planten met dubbele bloemen, geschikt voor op het terras en het balkon. En dan is er natuurlijk de Garvinea, die winterhard is en boeit van het vroege voorjaar tot de winter.”


Tijdens de FlowerTrials maakte Florist met een drone deze opnames in de showkas

Garvinea
Die Garvinea is bijzonder. Sinds 2009 won het bedrijf daar al diverse innovatie prijzen mee en nog altijd is de reeks volop in ontwikkeling. “Het is gelukt een nieuw Gerbera-type te ontwikkelen dat sterk, ziekteresistent en winterhard is, eigenschappen die niet te vergelijken zijn met die van de bekende Gerbera jamesonii. Het genetisch materiaal is echt anders als dat van de andere soorten die op de markt zijn. Garvinea is nog volop in ontwikkeling en met het oog op de toekomst verwachten wij hier nog veel van. Dit jaar komt Florist Holland met de nieuwe generatie Garvinea’s op de markt. Deze 2.0 rassen hebben opvallend grotere bloemen in een bont kleurenspectrum. Om het product ook prijstechnisch voor kweker en retailer nog interessanter te maken, biedt Florist vanaf dit seizoen een nieuw type uitgangsmateriaal.”Markt
Veredeling van gerbera’s vindt op kleinere schaal ook plaats in Italië en Japan, maar verder is de markt goeddeels in Nederlandse handen. Bij Florist vindt een belangrijk deel van de vermeerdering plaats bij KF Bioplants in India, de joint venture tussen Florist Holland B.V. en Kumar Group. “KF Bioplants beschikt over topfaciliteiten om kwalitatief hoogstaande producten te produceren en het biedt Florist Holland de mogelijkheid om op zeer snelle en efficiënte wijze de wereldmarkt te beleveren.”
Nieuwbouw
Dan heeft Florist nog een nieuwtje. In de nabije toekomst zal er 1 ha worden bijgebouwd op locatie aan de Dwarsweg in Aalsmeer. “Nu komen wij ruimte tekort. Die extra ruimte hebben wij nodig om onze activiteiten te optimaliseren om aan efficiëntie te winnen en op termijn kosten te besparen.” De totale oppervlakte van deze Nederlandse productielocatie zal uitgroeien naar 5,5 ha met een verwachte oplevering omstreeks voorjaar 2016.

Voor meer informatie:
Florist Holland BV
Martine van Went
Dwarsweg 15
1430 AA Aalsmeer
T: +31 (0)297 328229
M: +31 (0)6 517 594 79
E: martineW@gerbera.com
www.gerbera.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven