Gaswinning flink omlaag, tuinbouw over op restwarmte?

Minister Kamp gaat de komende maanden onderzoeken hoe de gaswinning in Groningen vanaf 2016 verder omlaag kan, zodat de kans op aardbevingen verder vermindert. Een optie is om meer gas te importeren uit het buitenland. Daardoor wordt Nederland minder afhankelijk van 'Groningen', maar tegelijk afhankelijker van de voorwaarden die anderen stellen. Kamp zegt dat er eigenlijk maar twee landen zijn, die gas aan Nederland zouden kunnen leveren. Dat zijn Noorwegen en Rusland "en dan houdt het wel zo'n beetje op". De optie om gas uit Rusland te importeren, ligt bij een deel van de Tweede Kamer gevoelig.

'Verkeerd' gas
Ander probleem bij import is dat de fornuizen en cv's van 7 miljoen huishoudens in Nederland zijn afgesteld op het gas uit Groningen. En dat geldt ook voor een groot aantal huishoudens in Belgiƫ, Frankrijk en Duitsland. Het gas uit Groningen is laagcalorisch, terwijl importgas vaak hoogcalorisch is. Dat betekent dat alle installaties moeten worden aangepast, wat een dure grap zou zijn. Alternatief is en dat laat Kamp nu ook onderzoeken, dat het hoogcalorische gas wordt vermengd met stikstof. Daardoor wordt het een soort Groninger gas, dat geschikt is voor de Nederlandse huishoudens. Er wordt al geƫxperimenteerd met deze conversiemethode.

Restwarmte
Greenpeace heeft de zaak omgedraaid. Zij zeggen, op basis van onderzoek van ECN, dat er in 2020 nog maar de helft van het Gronings gas uit de grond hoeft te worden gehaald - mits er de juiste maatregelen genomen worden. Een daarvan is dat de tuinbouw helemaal over moet schakelen op restwarmte.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven