Brabant eert Vincent van Gogh met dahliatableau en themacorso

Zundert, de geboorteplaats van Vincent van Gogh, herdenkt het 125e sterfjaar door het jaarlijkse bloemencorso geheel te wijden aan leven en werk van de beroemde schilder. Op 29 juli, de sterfdag van Vincent, maken Zundertse corsobouwers een groot dahliatableau met een zelfportret van de schilder op het Museumplein in Amsterdam, naast het Van Goghmuseum.

Vincent bleef zijn leven lang terugverlangen naar zijn geboorteplaats Zundert. Hij verliet Zundert in zijn tienerjaren, maar zijn leven lang koesterde hij zijn herinneringen aan de prachtige landelijke omgeving en het eenvoudige boerenleven van zijn geboorteplaats. “O, dat Zundert, de gedachte daaraan is soms al te sterk.” schreef hij aan zijn broer Theo.

In Zundert vindt jaarlijks het grootste bloemencorso ter wereld plaats. De Zundertse buurtschappen bouwen gedurende de zomermaanden met vereende krachten de corsowagens voor de optocht op de eerste zondag van september. Het corso heeft normaal gesproken geen thema, maar voor Vincent van Gogh wordt een uitzondering gemaakt. Alle twintig deelnemende buurtschappen bouwen dit jaar een corsowagen naar een ontwerp dat is geïnspireerd door leven en werk van Zunderts beroemdste zoon.

 

De winnende wagen ‘Triade van Gogh’ van het Van Gogh-corso van 2003. Op de foto passeert de wagen de Markt op de plek waar Vincent van Gogh in 1853 werd geboren.

Dahliatableau met zelfportret
Op 29 juli, Vincents sterfdag, bouwt de Zundertse corsogemeenschap als eerbetoon een dahliatableau met een van Vincents zelfportretten. De dahlia’s die straks op het tableau in Amsterdam prijken, komen letterlijk van Vincents geboortegrond: ze groeien op dit moment op de plek achter zijn ouderlijk huis, naast de beek, waar hij als kind ronddwaalde op ontdekkingstocht in de natuur.

Het tableau zal worden opgebouwd op het Museumplein in Amsterdam naast het Van Goghmuseum waar zoveel van Vincents werken hangen. Het tableau meet 8 bij 8 meter en bevat zo’n 50.000 dahlia’s. Net zoals de corsowagens van het corso is het dahliatableau een vrijwilligersproject van de Zundertse gemeenschap.


Tekening van de opbouw van het dahliatableau in Amsterdam naast het Van Goghmuseum. De opbouw vindt plaats op dinsdag 28 juli.

Op dezelfde dag dat in Amsterdam het tableau staat, wordt in Auvers-sur-Oise (F), waar Vincent overleed, de sterfdag van de schilder herdacht met de presentatie van de Van Goghatlas en zullen enkele nazaten van Vincent van Gogh zonnebloemen en dahlia’s leggen op het graf van Vincent en zijn broer Theo.

Bezoekersinformatie corso
Zondag 6 (optocht) en maandag 7 september (tentoonstelling).
Parcours corsozondag: € 10 (€ 9 voorverkoop), tentoonstelling corsomaandag: € 4 (€ 3,50 voorverkoop), kinderen t/m 12 jaar gratis. Tribunekaarten vanaf € 10,-.
Verkoopinformatie en reserveringen: tel +31 (0)76 597 1399
Online voorverkoop en informatie via www.corsozundert.nl

Facebook / Twitter / Instagram: corsozundert
Download de corso-app (beschikbaar voor Android en iOS)

Corso Zundert is partner van Van Gogh 2015 en werkt samen met het Van Goghmuseum in Amsterdam, Van Gogh Brabant en de stichting Van Gogh Europe. De Van Goghprojecten van het corso krijgen financiële ondersteuning van de provincie Noord-Brabant.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.