Brenda en Wim Rijlaarsdam, Kwekerij & Bloemistenschuur Rijlaarsdam;

"Mooiste pioenen komen van het land"

Tholen - Het is pioenentijd en alles bij Kwekerij Rijlaarsdam in Nieuwkoop staat in het teken van die ene bloem. Op het bedrijf zijn man en macht aan het werk de bloemen te snijden, te bossen en vervoersklaar te maken. “De Sarah Bernard is onze hoofdteelt, maar ook telen wij pioenen in verschillende andere soorten en maten. Met name de kleine maatjes doen het goed en vinden hun weg naar de bloemist. Die zijn immers ideaal voor het maken van boeketten,” vertelt Brenda, dochter van- en medewerkster in de bloemenschuur.


Brenda en Wim Rijlaarsdam

Er zijn vier hoofdteelten: pioenen, chrysanten, zonnebloemen en forsythia’s. Deze bloemen doen ze in allerlei soorten en daarbij komen nog verschillende andere producten als pompoenen, cartamus, hypericum en verschillende typen zomerbloemen. In totaal 130 soorten, gekweekt op een areaal van 7,5 hectare, plus nog twee extra stukken grond elders in het land. “De forsythia groeit hier slecht,” vertelt Brenda, “maar wij wilden deze plant wel blijven produceren. Daarom hebben wij twee stukken land aangekocht: een in de buurt van Rotterdam en een in de buurt van Nijmegen. Daar is de grond anders en doen ze het veel beter.”


De pioenen worden gesorteerd en gebost

Beste pioen komt van het land
De pioenenteelt is er een van hollen en stilstaan. Vanaf begin mei wordt er geoogst tot juni - begin juli. De precieze tijd hangt van het weer af en is dus altijd weer anders. Wim: “De eerste bloemen komen uit Israël, vervolgens uit Frankrijk en daarna uit Nederland. Nederland is verreweg het beste pioenenland: nergens is het klimaat beter dan hier. Dat weten niet alleen wij, want over de laatste jaren is de productie enorm toegenomen. Ook worden ze wel in de kas geteeld. Die jongens hebben het voordeel dat ze wat eerder, net voor het loskomen van de grote bulk, kunnen leveren. Maar de laatste jaren zijn de winters vrij warm geweest en is het soms lastig een kwaliteitsproduct te leveren. Er moet kou overeen. De mooiste pioenen,” lacht Wim, “komen toch van het land.”Seizoensproduct
Omdat de pioen een seizoensproduct is, moet er nu geleverd worden. “Wij zien dat als een voordeel,” aldus Brenda en Wim. “Juist het feit dat ze maar korte tijd beschikbaar zijn, maakt dat iedereen ze nu wil hebben. Dat blijkt ook uit de prijzen: die zijn niet fantastisch, maar met het oog op het enorme aanbod ook zeker niet slecht.”


In de verwerkingsruimte (links) en de pioenen in de koelcel (rechts)


Kijkje in de bloemenschuur

Bloemenschuur
Stilzitten is niet besteed aan de familie Rijlaarsdam. Naast de verwerkingsruimte bevindt zich een bloemenwinkel, de zogenaamde ‘Bloemenschuur’. Daar worden boeketten gemaakt en verkocht en van tijd tot tijd workshops worden er ook workshops gegeven. Wim zelf rijdt elke ochtend met het kraaien van de haan naar de veiling om zijn eigen producten voor de klok te brengen en voor eigen winkel weer in te kopen.Voor meer informatie:
Kwekerij & Bloemistenschuur Rijlaarsdam
Wim en Brenda Rijlaarsdam
Nieuwveenseweg 48
2421 LD Nieuwkoop
T: 0172-573403
E: brenda@famrijlaarsdam.nl
www.kwekerij-rijlaarsdam.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.