LTO: Belastinghervorming mag export niet schaden

‘Schrappen laag btw-tarief sierteelt heeft desastreuze gevolgen’

De aanpassing van het lage btw-tarief (6%) in het hoge (21%) voor de sierteelt zal desastreuze gevolgen hebben voor de hele sierteeltketen van bollen, bloemen en bomen en alle daarmee verbonden bedrijven. Dit zeggen LTO Nederland en LTO Glaskracht in een reactie op het bericht, dat het kabinet bij de komende belastinghervorming het lage btw-tarief nagenoeg geheel zou willen afschaffen.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat een dergelijke aanpassing duizenden banen in de sierteelt en honderden miljoenen omzet gaat kosten, ook al omdat in andere EU-landen hierdoor dit vraagstuk andermaal actueel kan worden. “Waarschijnlijk zal in Duitsland, onze belangrijkste afzetmarkt, deze discussie nu weer opnieuw gaan spelen. Met alle risico’s voor de dalende vraag naar sierteeltproducten”, zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland.

Economisch herstel
De voorgenomen belastinghervormingen mogen de export en concurrentiepositie van het Nederlands bedrijfsleven niet schaden. Dit druist op alle fronten in tegen het noodzakelijke economisch herstel en behoud van werkgelegenheid. Deze waarschuwing geeft voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland af richting kabinet en politiek.

Hij benadrukt het standpunt van de gezamenlijke werkgevers, dat Haagse meevallers vooral moeten worden gebruikt om het verschil in bruto-netto inkomens voor werkenden te verkleinen. "Maak van een belastinghervorming geen politieke speeltuin die de concurrentiepositie van Nederland schaadt", benadrukt Maat.

Teruggedraaid
Van Ruiten wijst op eerdere rapporten over hogere btw voor de sierteelt: “Die cijfers logen er niet om, vooral omdat hogere prijzen voor bloemen en planten direct leidt tot lagere verkoop”.

Voorts wijst hij op ervaringen in andere landen zoals Frankrijk en een paar jaar terug nog in Spanje, waar een doorgevoerde btw-verhoging later weer is teruggedraaid. Van Ruiten: “Dat gebeurde nadat de vraag met tientallen procenten was teruggelopen.”

Bron: LTO Glaskracht Nederland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven