Asbest eraf, zonnepanelen erop bij Van Veen Vetplanten

“We voorzien nu in 75% van onze eigen energiebehoefte”

“De hele bedrijfsrenovatie is in krap twee weken afgerond. De asbesthoudende dakplaten zijn in één dag verwijderd, de nieuwe geïsoleerde knikdekplaten en gevelpanelen zijn in een paar dagen geïnstalleerd alsook de zonnepanelen. Het bedrijf heeft een hele ‘nieuwe look’ gekregen!”


Van links naar rechts: Jaco van Spronsen van Royal Brinkman, Ronald Barten van Barten & Hoogenraad en vetplantenkweker Aad van Veen.

Aan het woord is een tevreden Aad van Veen. De vetplantenkweker aan het Galgepad in Naaldwijk liep al een tijdje rond met het plan om de asbesthoudende betonplaten op het dak van zijn bedrijfsruimte te vervangen. “We kochten hier negen jaar geleden een bestaand bedrijf. De bedrijfsruimte is inmiddels 25 jaar oud. Hier en daar begon het wat te rammelen en te lekken. En het oog wil ook wat.”

Energie A1+ dak
Aad van Veen koos voor het Energie A1+ dak van Royal Brinkman en B&H Projecten. In deze samenwerking zorgt B&H Projecten voor de bedrijfsrenovatie en Royal Brinkman voor de installatie van de zonnepanelen. Met dit dak kan Aad van Veen in één klap de isolatiewaarde van zijn oude bedrijfsruimte aan de huidige normen laten voldoen én zijn eigen stroom opwekken. Ronald Barten van B&H Projecten: “De constructie van dit soort bedrijfsruimtes is vaak nog uitstekend. Ook hier bij Van Veen Vetplanten kan de gegalvaniseerde constructie nog zeker 25 jaar mee. Het is dan niet nodig om een hele nieuwe bedrijfsruimte te bouwen, snelle renovatie is efficiënt en duurzaam!”Haalbaarheidsstudie
In de eerste gesprekken met Aad van Veen hebben Ronald Barten van B&H Projecten en Jaco van Spronsen van Royal Brinkman een haalbaarheidsstudie gedaan naar de praktijksituatie aan het Galgepad. “We hadden een aantal opties: van alleen een nieuw dak met weinig zonnepanelen naar een complete renovatie van dak en gevel plus installatie van zonnepanelen op het hele dak”, aldus Ronald Barten. “We hebben zelfs gerekend aan een energie neutrale situatie”, vertelt Jaco van Spronsen, maar daarvoor was te weinig ruimte op het dak. Aad van Veen besloot het dak én de gevel van zijn oude bedrijfsruimte geheel te renoveren, plus maximale installatie van zonnepanelen. Met 176 zonnepanelen kan hij in 75% van zijn energiebehoefte voorzien. De terugverdientijd van de investering bedraagt in het geval van dit project 7 jaar. In het geval van alleen asbest eraf, Energie A1+ dak met zonnepanelen erop, is een terugverdientijd van 5 jaar haalbaar.

Subsidieregelingen
Aad van Veen is vooral te spreken over de wijze waarop B&H Projecten en Royal Brinkman in hun gezamenlijke aanpak maximaal gebruikmaken van de subsidieregelingen op lokaal, provinciaal, landelijk en Europees niveau. “Ik had al eens eerder gerekend aan de investering in zonnepanelen, maar de terugverdientijd was te lang. De manier van werken van B&H Projecten en Royal Brinkman is echt toegespitst op de glastuinbouw. Het is maatwerk voor de agrarische sector en ze pakken het goed aan.Heeft Aad van Veen nog hinder ondervonden tijdens de renovatie? “We hebben slechts één dag niet in de bedrijfsruimte kunnen werken tijdens de asbestverwijdering. Alle andere dagen hebben we gewoon doorgewerkt. Nog een laatste tip van Ronald Barten: “Wacht niet te lang met asbest verwijderen. De subsidieregelingen worden elk jaar minder.

De subsidieregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ voor agrarische bedrijven stopt per 1 september, uitvoering moet plaatsvinden voor 31 oktober 2015.

In ’t kort:
- 340 m2 asbest sanering
- installatie van een nieuw geïsoleerd knikdek
- installatie van nieuwe geïsoleerde panelen
- installatie van 176 zonnepanelen
- maximaal gebruik van subsidieregelingen
- terugverdientijd complete investering is 7 jaar
- 25 jaar opbrengstgarantie, minimaal 18 jaar pure winst


Voor meer informatie:
Royal Brinkman
Woutersweg 10
2691 PR 'S-Gravenzande
t: +31 (174) 44 61 00
f: +31 (174) 44 61 50
info@brinkman.nl
www.brinkman.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven