Duurzame warmte en CO2 uit buitenlucht sluit goed op elkaar aan

Voor de glastuinbouw is CO2-dosering essentieel. Momenteel is CO2-inkoop of CO2 uit rookgas van een aardgasgestookte ketel en WKK gangbaar. Daarnaast vindt recent op kleine schaal CO2-winning uit biomassa voor CO2-bemesting plaats. Desondanks ontstaat een verwacht tekort aan CO2, juist ook bij duurzame energietechnieken zoals geothermie, WKO en zonnewarmte. Kan CO2 winning uit buitenlucht een goed alternatief worden?Doel van deze studie was om meer inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken rondom de praktische toepasbaarheid, de technische en logistieke inpassing en de financiële rentabiliteit van CO2-winning uit buitenlucht. Het onttrekken van CO2 uit buitenlucht voor CO2 bemesting in de kas past goed bij de duurzame ontwikkelingen in de tuinbouwsector. Daarnaast kan CO2 uit alternatieve bronnen mogelijk een deel van zomerstook, in perioden van CO2-behoefte zonder warmtevraag, voorkomen. De Quick scan, uitgevoerd door Energy Matters, is opgesteld vanuit het perspectief van de CO2-behoevende glastuinder met geothermiebron.

De huidige prijs van CO2 uit buitenlucht is op dit moment hoger dan bijvoorbeeld van vloeibare CO2. Vercommercialisering van deze techniek staat nog in de kinderschoenen. Enkele leveranciers hebben een pilot-installatie gerealiseerd. Binnen ongeveer 3 jaar verwachten verschillende leveranciers een lagere prijs te realiseren variërend van €100/ton tot zelfs onder de €50/ton CO2. Zo is er op dit moment een bedrijf bezig om concepten te ontwikkelen die geen warmte, maar alleen vochtige lucht gebruikt als adsorbent. Naar verwachting van dit bedrijf is het energieverbruik extreem laag waardoor de variabele CO2-prijs op ongeveer €10/ton, ofwel €0,01/kg uitkomt. Het nadeel is dat de investeringskosten relatief hoog zijn ten opzichte van de andere CO2 win-technieken. Er zijn in alle bekeken voorbeelden nog technische verbeteringen nodig en ook de kwaliteit van de CO2 uit de in werking zijnde systemen is nog niet bekend.

Conclusie
De combinatie duurzame warmte en CO2 uit buitenlucht sluit zeer goed op elkaar aan. Echter, op dit moment is geen enkel bedrijf in staat een commerciële installatie te leveren die kan concurreren met de inkoop van vloeibare CO2. Dit vergt zeker nog 3 jaar ontwikkeling. Potentieel kan dit uitgroeien tot een economisch haalbare techniek. Energy Matters adviseert dan ook om de ontwikkelingen te volgen en – op termijn – pilots op glastuinbouwbedrijven te realiseren.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.