Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pioenen voor de koning

In Marokko is het - gelukkig voor de land- en tuinbouwers - altijd warm. Hoogteverschillen en koude winters zorgen ervoor dat vooral de grond rondom Meknes ideaal is voor de tuinbouw. Zon en kou is de ideale combinatie voor veel fruit- en bloemsoorten. De tuinbouwsector neemt qua omvang en werkgelegenheid een belangrijke plaats in in Marokko.



Een pioenteeltproject startte 5 jaar geleden in de Meknes-regio. Het project werd ondersteund met subsidie uit het Private Sector Investment Programme (PSI). Het project viel in vruchtbare aarde. Met enkele Nederlandse en een Marokkaanse partner wordt op 3 locaties zo’n 25 ton pioenen geteeld. Voornamelijk voor de export. Het grootste deel gaat naar Nederland. Daar worden de bloemen binnen een week of 4 afgezet, nog voor het Nederlandse pioenseizoen van start gaat.

Het grootste deel gaat naar Nederland, maar niet álles. Ook de Koning van Marokko, Mohamed VI is een afnemer (zo’n 10.000 stelen per jaar). Toen zijn vrouw, Prinses Selma, te gast was bij de kroning van koning Willem Alexander, verzorgde JetSet BV, één van de partners in dit project, de bloemen op haar hotelkamer. De prinses was erg onder de indruk van de pioenrozen.

Gekoelde opslag
De kennis voor de pioenteelt komt, net als het uitgangsmateriaal, uit Nederland, zo leggen Driss El Hadji (JetSet) en Dick Houtebos uit. Houtebos zat tientallen jaren in de VS 'in de pioenen'. De veredeling daar zorgt voor een veel grotere variëteit dan de 3 soorten die we vooral in Nederland kennen. Driss zorgt voor de gang naar de veiling in Aalsmeer. Sinds de bouw van een koel-verwerkings-opslagloods (2 jaar op vergunning gewacht maar vervolgens door lokale partner Annas Al Omami in 3 maanden gebouwd) is de weg van bodem in de hooglanden rond Meknes naar Aalsmeer, de VS en Saoedi Arabië flink verbeterd. Pioenen kunnen namelijk, bij de juiste lage temperatuur, wel 2-3 maanden bewaard blijven. Door de gekoelde opslag kan nu dus beter worden ingespeeld op het gunstigste moment om de bloemen op de markt te brengen.

Ontwikkeling teelt pioenrozen
Naast de teelt voor verkoop van de pioenen zijn de eigenaren voortdurend op zoek naar ontwikkeling: kleine proefveldjes kunnen laten zien hoe de pioenen reageren op hogere, lagere of anders gevoede grond. En sommige knollen kunnen gebroken worden voor de vermeerdering voor eigen teelt en voor de verkoop. Er wordt flink geïnvesteerd in optimale bodemconditie, zeker ook ná de oogst die van half april tot eind mei plaatsvindt. Direct wordt er onkruid gewied, het loof gemaaid, en gezorgd dat de knol optimaal van energie wordt voorzien zodat hij weer aan het groeien kan slaan. 1 plant brengt per seizoen circa 13 stelen voort. Het is dus de moeite waard om er zuinig mee om te springen. En ook om voortdurend alert te blijven op de grootste vijand in deze omgeving: de fruitteelt die een schimmel verspreidt waar pioenrozen niet tegen kunnen.

PSI-programma's
Marjolein Vink, RVO's 'project officer' van dit project, komt nu voor de laatste keer kijken. Het is een goed project gebleken, de partners zijn enthousiast en vormden een goed team. Ze wisten zich in dit land, waar toch weer andere mores gelden, goed staand te houden. De totale kosten van het project, € 1,4 miljoen, komen voor 50% uit eigen inbreng van de joint venture partners en voor 50% uit PSI-subsidie. Het PSI-programma heeft ongeveer 10 projecten opgeleverd in Marokko.

De PSI-constructie, in circa 60 landen actief, is sinds midden 2014 ingeruild voor het Dutch Good Growth Fund (DGGF). DGGF verstrekt leningen en garanties. Bij dit project speelt ook de Marokkaanse overheid een rol. Het Plan Maroc Vert voorziet een aantal gronden van 'goutte á goutte-irrigatie (druppel voor druppel). Want naast zon en kou, hebben ook deze prachtige planten gewoon water nodig.

Bron: rvo.nl
Publicatiedatum: