Controversiële punt verordening Plantgezondheid onopgelost

Over de verordening Plantgezondheid is nog geen overeenstemming in Europa gevonden. Daarover schrijft staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. Deze maand wordt er verder over gepraat, maar naar verwachting gaat het nog wel even duren.

In raadsverband hebben de lidstaten de wijzigingsvoorstellen van het Letse voorzitterschap over de verordening Plantgezondheid artikelsgewijs verder doorgenomen. Het voorzitterschap heeft in de Raadswerkgroep grote voortgang geboekt met de besprekingen, schrijft ze.

"Echter hét controversiële punt van het open of gesloten importregime blijft onopgelost. Het compromis hiervoor van het voorzitterschap heeft onvoldoende steun van de lidstaten. De standpunten zijn niet gewijzigd. Dit betekent dat een aantal zuidelijke lidstaten vasthoudt aan het gesloten importregime. Een paar noordelijke lidstaten steunt het open importregime, terwijl andere lidstaten zich inzetten voor verdergaande maatregelen bij import van hoog risico teeltmateriaal zoals bomen en struiken. In juni zal in raadsverband verder worden gesproken over het fytosanitaire importregime. Nederland zal zich blijven inzetten voor een open en op risico gebaseerd importregime."

"De compromistekst is verder op belangrijke punten aangepast aan de Nederlandse wensen. Zo zullen de administratieve lasten in het geval van het plantenpaspoort voor pot- en perkplanten binnen de perken blijven. En bij transit zijn alleen de noodzakelijke fytosanitaire eisen vermeld. Het lijkt niet waarschijnlijk dat het Letse voorzitterschap in de Raad nog een onderhandelingsmandaat voor de triloog gaat vaststellen. Dit zal dan onder Luxemburgs voorzitterschap plaatsvinden."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven