Miljoenenstrop dreigt voor aardwarmteproject in Honselersdijk

Een aardwarmteproject in Honselersdijk dreigt uit te draaien op een miljoenenstrop. Sinds oktober ligt deze populaire energiezuinige manier om de kassen van vijf kwekers te verwarmen stil. Heet water dat kilometers diep in de grond ligt, wordt opgepompt om de kassen te verwarmen, zodat de planten groeien. In Honselersdijk heeft het project de afgelopen drie jaar al twee keer lange tijd stilgelegen.

De jongste storing kwam in oktober aan het licht toen bij de energieproductie vuil uit de grond meekwam. Daardoor ontstonden verstoppingen. De initiatiefnemer vermoedt dat er een aantal koppelingen diep onder de grond los ligt, waarschijnlijk door een constructiefout. In 2013 ging er nog een pomp kapot.

Energie inkopen
Als de kwekers geen aardwarmte krijgen, moeten ze energie inkopen om hun bedrijf draaiende te houden. Dit heeft ons al een klein miljoen gekost aan energie en gas. Daar komen de kosten van 2 miljoen euro bij voor de 'reparatiewerkzaamheden', verwacht Jos Scheffers.

De kwekers moeten zelf voor de kosten opdraaien. 'Misschien dat we de energiecontracten gaan verlengen. Daar gaan we nog verder over praten', vertelt Scheffers, die zegt dat veel van zijn collega's het aardwarmteproject nauwgezet volgen. Langzamerhand heerst er angst onder kwekers dat het hele project een fiasco wordt, terwijl de energiebesparingen op de lange termijn enorm zijn.

Vertrouwen
Scheffers heeft vertrouwen dat het allemaal goed komt. De vijf kwekers hopen dat eind volgende maand de storingen bij het aardwarmteproject in Honselersdijk voorbij zijn.

Bron: Omroep West

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven