Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Resultaten bestrijding PlamV virus in de lelieteelt

In het afgelopen seizoen hebben een aantal ondernemers in de lelieteelt nieuwe initiatieven genomen m.b.t. de bestrijding van het PlamV Virus in de lelieteelt.
Deze ondernemers proberen niet om zieke bollen beter te maken. Dat lijkt vooralsnog een utopie. Maar ze hebben wel maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te beperken tijdens de verwerking in aanvulling op hun chemische protocollen, waarbij een zieke bol een gezonde bol kan infecteren. Vooral als die gezonde bol een klein wondje heeft opgelopen. Andere ondernemers ontsmetten het kookwater of het spoelwater op een niet-chemische manier, in aanvulling op de chemische methodes, om op die manier ongewenste ziekteverspreiding nog verder te beperken.

UV Licht
Om de resultaten te kunnen beoordelen is het belangrijk inzicht te hebben hoe deze methodes, gebaseerd op ontsmettend UV licht nu eigenlijk werken. Dhr. Arne Aiking van het bedrijf CleanLight:


Machine van Cleanlight waarmee water mbv UV licht gereinigd wordt

"Desinfecterend UV licht wordt al 50 jaar gebruikt in de beveiliging van drinkwater en ook in de gezondheidszorg, ter vervanging van chemie. Oudere lezers kunnen zich nog het ouderwetse "chloorsmaakje" herinneren, toen drinkwaterbedrijven nog afhankelijk waren van chloor om drinkwater te ontsmetten. Tegenwoordig gebruiken die bedrijven hoofdzakelijk UV om daarmee de consument te beschermen tegen bacterie en virus ziekten in het drinkwater. UV, mits correct toegepast, is dus een volwaardige ontsmettingsmethode.


Idem

Echter, behandeling met UV kan niet het virus verwijderen. Na afloop van de behandeling is het virus nog steeds aanwezig. Een behandeling met UV de-activeert een virus, zodat het niet meer besmettelijk is voor mens of gewas. Dus een eenvoudig onderzoekje voor en na de behandeling gaat een min of meer gelijke hoeveelheid virusdeeltjes tonen. Dat kan de foutieve indruk wekken dat de behandeling met UV weinig effect gehad zou hebben bij de behandeling van een boloppervlakte, kookwater, of spoelwater. De enige juiste manier om vast te stellen of een behandeling met UV resultaat heeft gehad is door het behandelde virus te injecteren in het gewas en dan vast te stellen of het virus nog in staat is om een gewas ziek te maken"

'toetsplant proeven'
Hoofd R & D van het bedrijf Agrifirm, Dhr. Aaldrik Venhuizen, heeft uitgebreide 'toetsplant proeven' laten verrichten door Wageningen Universiteit. Venhuizen: "Bij die proeven werden behandelde virus deeltjes geïnjecteerd in een gezond gewas. De gezonde planten werden niet ziek na besmetting met behandeld virus. De planten die werden geïnfecteerd met onbehandeld virus werden wel ziek. Daarmee hebben deze proeven bevestigd dat het virus wordt gedeactiveerd mits de apparatuur de juiste dosering UV licht toepast. Dat was in een laboratorium. Wij benadrukken dat we in de praktijk niet 100 % de-activatie bereiken. Onze conclusie is dan ook dat dit soort behandelingen niet het virus probleem volledig oplossen, maar zeker wel een toegevoegde waarde bieden aan de sector. Deze techniek vormt inderdaad een belangrijke deeloplossing voor de virus problematiek in de bollenteelt".

Nu naar de praktijk: hoe ziet behandeling met UV er uit? Bij de behandeling van kookwater en spoelwater valt niet veel te zien. In de waterleiding zien we wat blauwe apparatuur, met rode getallen, waar het water doorheen gepompt wordt. Aiking: "Daar binnen doen we precies hetzelfde als wat er gedaan wordt om Nederlands drinkwater te vrijwaren van bacteriën en schimmels. Natuurlijk is dit water veel minder helder dan drinkwater. Dus, wij installeren een verhoogde capaciteit om ook in troebel water een goede de-activatie van deze ziektes te verkrijgen".

Tot slot is het interessant om te zien hoe de behandeling van de boloppervlakte eruit ziet in de praktijk. Daarvoor gaan we een kijkje nemen bij het bedrijf van de Gebr. de Wit in Espel. Aan het einde van hun verwerkingslijn staat een nieuw uitziende machine waaruit een blauwe gloed komt. Leliebollen rollen op een lopende band onder de lampen door. Dhr. Theo de Wit: "De lopende band is zodanig geconstrueerd dat de bollen in feite rollen terwijl ze een paar seconden onder de lamp vertoeven. Het doel is dat het licht daarmee alle kanten van de bol kan ontsmetten. Wij hebben niet de illusie dat alle bollen na afloop van deze behandeling volledig virusvrij zouden zijn. Maar met deze investering dragen wij wel bij aan een verminderde verspreiding van het virus tijdens de verwerking."

Meer informatie:
CleanLight
Arne Aiking
Nieuwe Kanaal 7
6709 PA Wageningen
T: + 31 317 497 620
M: + 31 6 21 57 46 57
E: aiking@cleanlight.nl
www.cleanlight.nl
Publicatiedatum: