Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glasteelt Bommelerwaard op weg naar nul emissie

De bloementeelt onder glas in de Bommelerwaard en de Tielerwaard moet uiteindelijk zijn afvalwater volledig recirculeren en zuiveren. "Maar de manier waarop we dat gaan bereiken is nog zoeken,” zegt Rochus van Tuijl (46), die in Zuilichem samen met zijn broer David een groot kassencomplex bestiert. "Het onderzoek dat we als ondernemers samen met Glastuinbouwpact, DLV Plant en Projecten LTO Noord hebben uitgevoerd als Praktijknetwerk, geeft echter goed perspectief.”

Van Tuijl was namens de telers een van de trekkers van het project. "Het Praktijknetwerk Optimalisatie Grondgebonden Teelt stamt uit 2012. In gesprekken met onder meer DLV Plant werd ons kwekers duidelijk dat de emissievoorschriften van water dat uit onze kassen komt, strenger zullen worden. Ook Waterschap Rivierenland gaf aan scherper te gaan opletten op residu aan bestrijdingsmiddel in oppervlaktewater. Een onderzoek van hun kant liet zien waar het probleem zit, al bleken er ook middelen in oppervlaktewater terecht te komen die niet uit de glastuinbouw komen. We opteerden oorspronkelijk voor een eigen rioleringsstelsel voor de glastuinbouw, maar deze opzet pakt erg duur uit."

"Toch blijven we naar een goede oplossing zoeken en blijven we gesprekken voeren, want de kwekers zijn zich ervan bewust dat ze uiteindelijk nul emissie meer mogen doen. We doen zelf ons best, willen secuurder water geven en bemesten. En nog meer gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen. Door het onderzoek dat in het Praktijknetwerk is gedaan, hebben we de kwekers inzicht kunnen geven in een breed scala van mogelijkheden emissie te reduceren. We dringen aan op effectievere biologische bestrijdingsmiddelen tegen trips en verbetering van de spuittechniek. En we weten dat door een goede afstemming van de watergift op het gewas de emissie van gewasbeschermingsmiddelen maximaal kan worden beperkt. Meten en sturen via grondsensoren kan de oplossing zijn, zo wees het onderzoek uit. Het bewustzijn op gebied van beperken van emissie is bij de ondernemers door dit project duidelijk groter geworden, de bereidheid zelf tijd en geld in verkrijgen van schoner oppervlaktewater te steken is toegenomen. Er zijn bij bedrijven al enkele aanpassingen gedaan. We weten dat we uiteindelijk water volledig zullen gaan recirculeren. Dit onderwerp leeft echt in de glastuinbouw.”

Het eindverslag van het Praktijknetwerk is te vinden op de website van het Glastuinbouwpact.

Voor meer informatie:
Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen
Agro Business Park 1
Wageningen
www.glastuinbouwpactbommelerwaard.nl

Publicatiedatum: