Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groei wereldmarkt zwakt af

Nederlandse economie groeit 2%, ook eurozone in lift

Positieve berichten over de economische situatie in Nederland en Europa. Naast de zonnige vooruitzichten, die de Nederlandse Bank gisteren publiceerde, komt ook de Rabobank met positieve vooruitzichten. Volgens de bank groeit de economie dit jaar en volgend jaar met 2%. Internationaal zwakt de groei af.

Zowel de export als de consumentenbestedingen leveren een positieve bijdrage aan de groei. De overheid houdt dit jaar zo'n 5 miljard over, wat gebruikt kan worden voor lastenverlichtingen of andere stimulerende maatregelen. Björn Giesbergen van de Rabobank: "We verwachten dat de particuliere consumptie in beide jaren met 1,5% zal toenemen. De lage inflatie en de stijging van de lonen zorgen voor een toename van de koopkracht. Voor 2016 voorzien we een lagere groei van de reële lonen, doordat de inflatie weer oploopt. Dat de particuliere consumptie ook in 2016 toeneemt, komt doordat huishoudens steeds meer uit de spaarstand komen en de werkgelegenheid groeit."

Overheidsbestedingen geen rem
"Daarnaast is het gunstig voor onze economie dat het overheidsbestedingen de groei voor het eerst in jaren niet afremmen. Het is zelfs denkbaar dat de binnenlandse bestedingen volgend jaar een extra duwtje krijgen door lastenverlichting voor burgers en bedrijven. De werkloosheid daalt, maar blijft door een toename van het arbeidsaanbod nog wel relatief hoog."


bron: Rabobank

Eurozone groeit, maar ongelijk

De groei in de eurozone komt volgens de Rabobank uit op 1,5% voor dit jaar. Volgend jaar verwacht de bank een groei van 1,75%. De groeicijfers binnen de eurozone lopen wel uiteen. In het eerste kwartaal van 2015 groeide de economie met 0,4% ten opzichte van het voorgaande kwartaal (kwartaal-op-kwartaal; k-o-k).

Spanje is bezig met een sterke opmars. De economie groeide met 0,9% k-o-k. Ook Frankrijk is verrassend hard gegroeid met 0,6% in het eerste kwartaal na een nulgroei in het laatste kwartaal van vorig jaar. Daar staat tegenover dat de groei in Duitsland wat tegenvalt (0,3%) en de economie in Finland, Estland, Litouwen en Griekenland in het eerste kwartaal zelfs is gekrompen. Finland heeft traditioneel sterke handelsbetrekkingen met Rusland, dat in een diepe recessie verkeert. In Griekenland verlamt de politieke onzekerheid het economische herstel.

De groei in de eurozone wordt aangejaagd door het beleid van de ECB, waardoor de waarde van de euro flink is gedaald. Dat maakt export aantrekkelijker en Europees product relatief goedkoper buiten de eurozone. De negatieve groei van de wereldhandel en de tegenvallende prestaties in de belangrijkste exportmarkten, Verenigde Staten, Groot-Brittannië en China, remmen de groei.

Arbeidsmarkt blijft zorgenkind
Hugo Erken, internationaal econoom van de Rabobank: "De dynamiek in de eurozone is krachtig genoeg om de terugvallende wereldhandelsgroei te kunnen opvangen. Wel blijft de arbeidsmarkt in de eurozone een zorgenkind. We verwachten dat de werkloosheid dit en volgend jaar slechts geleidelijk zal afnemen, naar respectievelijk 11,25 % en 10,75%. Kenmerkend voor de problemen op de arbeidsmarkt in de eurozone is dat de aansluiting tussen baanzoekers en nieuw ontstane banen steeds stroever lijkt te verlopen; het aantal vacatures stijgt weer, maar dat heeft tot nu toe nauwelijks geleid tot een lagere werkloosheid.

Lagere groei wereldwijd
Buiten de eurozone vallen de groeicijfers in de VS, China en Groot-Brittannië in het eerste kwartaal terug. Naar verwachting zullen deze economieën dit jaar wel groeien. Japan daarentegen maakte in het eerste kwartaal een opmerkelijke groei door: 0,6%. De onderliggende situatie is echter nauwelijks veranderd en zijn hervormingen nodig om de economie structureel naar een hoger plan te brengen.

Risico's zijn er ook: de geopolitieke spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten kunnen gevolgen hebben voor de groei. Ook de situatie in Griekenland blijft zorgelijk.

bron: Rabobank
Publicatiedatum: