LTO Glaskracht Nederland bepleit meer aandacht voor aardwarmte

Maak meer vaart met het benutten van aardwarmte voor de energievoorziening in de glastuinbouw. Technisch kan het, zo blijkt in de praktijk, en het maakt een besparing mogelijk van 500 miljoen m³ meter aardgas per jaar. Financiering en risicoafdekking vormen echter grote knelpunten. Bestaande instrumenten dienen beter inzetbaar of geschikt te worden gemaakt voor de toepassing van aardwarmte of geothermie. Dit dringende beroep deed LTO Glaskracht Nederland aan de Tweede Kamer, die op 27 mei sprak over energie. Binnen enkele jaren zou met geothermie 10 tot wellicht 20% van de kassen in Nederland verwarmd kunnen worden.

Op dit moment werkt de Nederlandse glastuinbouw op 11 locaties met aardwarmte. Met staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken is vorig jaar een versnellingsplan geothermie overeengekomen. Doel ervan was jaarlijks 3 tot 5 nieuwe projecten uit de startblokken te helpen. Maar het tempo stagneert door onvoldoende eigen vermogen van glastuinders. Bovendien zijn de risico's onvoldoende af te dekken, want banken en andere financiers zijn huiverig om er geld in te steken.

Volgens voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht doen telers al het mogelijke om nieuwe initiatieven van de grond krijgen: "In de sfeer van garanties, leningen en risicoregelingen en het stimuleren van duurzame energie sleuren we hier nu meer dan een jaar aan. Voor toepassing in de praktijk zijn we echter afhankelijk van overheden, banken, staatssteuntoetsen en politieke wil en noodzaak." Nu de gaskraan in Groningen geknepen moet worden en Nederland voor aardgas ook niet afhankelijk wil zijn van Rusland is geothermie volgens LTO Glaskracht een uitstekende kans om verbruik aan aardgas substantieel te verminderen.

bron: LTO Glaskracht Nederland, 26/05/15 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven