Teunis en Evelien Versteeg, Kwekerij de Liesvelden;

Lavavloer van 10cm dik houdt water vast

"Iemand die alleen tuinder is, zie je bijna niet meer. Liefde voor je vak en je
producten, is tegenwoordig niet meer genoeg. We zijn ondernemers die nog steeds de tuinder in zich hebben, maar ook van veel andere zaken verstand moeten hebben." Aan het woord is Teunis Versteeg. Dit voorjaar gingen de Brakelse deuren van De Liesvelden, de kwekerij die hij samen met zijn vrouw Evelien en hun team runt, dicht en de nieuwe in Poederoijen open. Ze zijn klaar voor deze nieuwe fase in hun leven, maar hoofd en hart moesten wel omschakelen. Van uitbreidingsplannen in Brakel naar een nieuwe start op deze nieuwe plek.


Teunis en Evelien Versteeg

Evelien: "In de zomer van 2007 wilden we een nieuwe kas bouwen bij de bestaande kassen in Brakel. Toen we daarvoor een vergunning aanvroegen, vertelde de wethouder ons dat er andere plannen waren met dit gebied. Van extensivering en intensivering was toen nog geen sprake, maar het gevolg was wel dat wij besloten niet meer te investeren. Terwijl er wel mogelijkheden waren om uit te breiden. We kwamen in contact met het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB). Zij lieten ons een plattegrond van het gebied zien. De overkant van de straat bleef behouden en onze grond werd afgewaardeerd. Het was pijnlijk om dat te zien."

Lava
Het was geen makkelijke tijd. Stilstand betekende veroudering en ook logistiek moesten er stappen gemaakt worden. Teunis: "We wilden wel vooruit en wisten dat we de Bommelerwaard niet uit wilden. Streek, vrienden, kerk, hier zijn we thuis. Eerst zochten we in Brakel zelf, maar van lieverlee accepteerden we dat we 'anderhalve kerktoren buiten onze eigen kerktoren' moesten kijken, zoals we het zelf zeiden. En toen kwam deze kwekerij in Poederoijen te koop."


"De lavavloer van 10cm dik bestaat uit losse steentjes die samen een harde, poreuze laag vormen om het water vast te houden. Dat water wordt hergebruikt."

Het voordeel van het lange overleg- en zoektraject: "Je hebt de tijd om na te denken hoe je het bedrijf anders en duurzamer kunt inrichten", zegt Teunis. "Zo hebben we in Poederoijen in de kas een lavavloer van 10 cm dik gelegd: losse steentjes die samen een harde poreuze laag vormen om het water vast te houden. Dat water wordt daarna weer hergebruikt."

Voor buiten en binnen hebben we bovendien gescheiden systemen. Buiten heb je te maken met regenwater en dat heeft invloed op het percentage meststof in het water. Er stond op dit bedrijf ook een WKK (warmte-krachtkoppeling), maar wij hebben de teelt niet voor zo'n systeem en dus hebben wij hem verwijderd. Wij maken gebruik van warmwater-buffers. Dat is voor ons veel rendabeler."

Duurzaamheid is voor Teunis en Evelien een vanzelfsprekendheid. Teunis: "Een jaar geleden hebben we onze missie en visie geformuleerd. Duurzaamheid hoort daarbij. We willen verantwoord omgaan met de aarde en de mens. Grondstoffen hergebruiken, maar ook onze medewerkers efficiënt inzetten op een plek waar ze het beste uit zichzelf naar boven halen en hun talenten met elkaar delen. Ook willen wij ons onderscheiden. Dat doen we met ons assortiment: een combinatie van hellebores, onze hoofdteelt, en hortensia's, zantedeschia's en vaste planten. Met die diversiteit zijn wij een beetje de vreemde eend in de bijt. Bovendien benaderen wij onze eigen klanten. We doen het niet via de veiling. Ook dat is anders."


"We onderscheiden ons met ons assortiment dat bestaat uit een combinatie van helleborus, hortensia's, zantedeschia's en vaste planten."

Wikken en wegen
Samenwerking speelde een belangrijke rol op de weg naar de verhuizing. Niet alleen met PHTB, maar ook met Rabobank Bommelerwaard. Evelien: "De bank heeft veel meegedacht en meegewikt en -gewogen om te kijken of wij klaar waren voor deze stap. De adviseur van Rabobank Bommelerwaard zei waar het op stond, maar heeft ons ook gemotiveerd. De weg van een bedrijf waarin we niet meer konden investeren naar de nieuwe kwekerij, heeft van ons sterkere ondernemers gemaakt. Het was een groeiproces, maar nu willen we niet meer terug. Dit is ons leven geworden."

Teunis: "Van de week had ik het A4'tje in mijn handen dat ik maakte tijdens de cursus ondernemersvaardigheden, die Rabobank Bommelerwaard samen met de Kamer van Koophandel organiseerde. We moesten opschrijven waar ons bedrijf na drie, vijf en tien jaar zou staan. We wisten toen al wel dat we het bedrijf zouden verplaatsen, maar nog niet waarheen. Het was goed om te zien dat we de visie op waar we over drie jaar zouden staan, nu hebben bereikt."

Bron: Dichterbij, zomer 2015, Rabobank

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.