Het Nieuwe Telen zorgt voor frisse wind in de kas

Chrysantenkweker Marco van de Werken doet mee aan het Nieuwe Telen. Dat helpt hem bij het boeken van goede teeltresultaten met minder kosten, vooral door minder energie te gebruiken.

"Met Het Nieuwe Telen zoek je net iets meer de grenzen op van wat wel en wat niet gaat. Daarbij is het zaak om geen onnodige risico’s te nemen, maar te handelen op grond van kennis en resultaten van praktijkonderzoek. Zeker bij de kapitaalsintensieve teelt van chrysanten op ons bedrijf kunnen we ons een niet-optimale gewasproductie niet permitteren."

Marco van de Werken (25) in Brakel is een enthousiast deelnemer aan leergang Het Nieuwe Telen (HNT). Leergang HNT is een onderdeel van programma Kas als Energiebron. In regio Bommelerwaard & Neerijnen volgen 20 ondernemers de cursus. "Dit gebeurt met ondersteuning van het Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen, middels financiering via het Regiocontract van Provincie Gelderland," vertelt projectleider Gerard Selman van Projecten LTO Noord. "De afgelopen jaren zijn nieuwe inzichten ontstaan in wat een optimaal kasklimaat is en hoe je dat kunt regelen. Zonder investeringen kun je daarmee energie besparen. Daarom zien we Het Nieuwe Telen vanuit het Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen als een kans die we willen steunen. Ervan uitgaande dat energiekosten op een glastuinbouwbedrijf 15 tot 30 procent uitmaken van de totale teeltkosten, heeft energiebesparing veel invloed op de kostprijs.”

Luchten
‘Eerder luchten dan stoken.’ Dat is volgens chrysantenkweker Van de Werken een uitdrukking die Het Nieuwe Telen kort samenvat. "Vanuit de kas moeten we veel vocht dat vanuit het gewas in de lucht komt, afvoeren. Het is gebruikelijk om daar, zeker in het najaar flink voor te stoken. Volgens de jongste inzichten kan het afvoeren van vocht met minder warmte als je slimmer ventileert. Onder meer door een andere inzet van ventilatoren om vochtige lucht af te voeren; en het eerder openen van luchtramen. Iets meer luchten aan de windzijde kan daarbij helpen. Dat laatste heb ik zelf nog niet durven uitproberen.”

Ook het verlagen van de temperatuur in de kas is een maatregel die helpt om energie en kosten te besparen. "De afgelopen jaren is gebleken dat je bij de teelt van Chrysanten je etmaaltemperatuur vrij risicoloos een graad omlaag kunt brengen."

Voor Marco van de Werken vormt cursus Het Nieuwe Telen een belangrijke ondersteuning bij het stapsgewijs aanscherpen van de bedrijfsvoering. "Zelf zit ik in de cursusgroep ‘gemengd’. Dat wil zeggen: met collega’s die ook andere snijbloemen dan chrysanten hebben. Dat is heel interessant. Er komen vraagstukken op tafel die bij andere teelten een rol spelen, waar wij als chrysantenkwekers soms ook op een bepaalde manier wat mee kunnen.

Wat me ook aanspreekt is dat we tijdens de cursus de diepte ingaan met waar het op tuinbouwbedrijven in wezen om gaat: de fysiologie van de plant. Een gedegen kennis op dat gebied is nodig als je wilt weten aan welke knoppen je kunt draaien om je gewas actief te houden."

Technieken
Van de Werken verwacht dat Het Nieuwe Telen zich de komende jaren verder zal ontwikkelen. "Er zijn technische mogelijkheden om het kasklimaat beter te regelen met minder energie. Dat investeringen in zulke technieken nog niet rendabel zijn, komt mede doordat er nog te weinig onderzoek naar gedaan is.”

Voor meer informatie:
www.glastuinbouwpactbommelerwaard.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven