Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek: hergebruik drainwater bij potorchidee

In de teelt van potorchidee is nog relatief weinig ervaring met hergebruik van drainwater. De emissie van stikstof vanuit de teelt van potorchidee is relatief hoog en ligt op bedrijven zonder recirculatie ver boven de norm. Om te kunnen voldoen aan de norm, is recirculatie nodig en een grote inspanning vereist.


In de proefkas bij Wageningen UR Glastuinbouw (Foto: LTO)

Telers die al gestart zijn met hergebruik van drainwater geven aan dat in de praktijk een emissienorm van 300 kg N/ha/jaar haalbaar lijkt. In september 2014 is onderzoek gestart om na te gaan of het mogelijk is de emissie nog verder te verlagen.

In een proefkas bij Wageningen UR Glastuinbouw zijn drie behandelingen uitgevoerd tijdens een vegetatieve fase met de Phalaenopsis cultivars Springtime en Zamora:

  1. Hergebruik drainwater zodanig dat emissie binnen de norm voor 2018 blijft (emissie maximaal 150 kg N/ha/jaar).
  2. Hergebruik van zoveel mogelijk drainwater met uitzondering van spoelwater van de UV-ontsmetter. 
  3. Geen hergebruik van drainwater (controlebehandeling).
Het hergebruik van drainwater heeft tijdens de opkweekfase geen nadelige gevolgen laten zien. Bij de tweewekelijkse groeimetingen en de destructieve meting aan het einde van de opkweekfase (begin maart 2015) zijn geen betrouwbare verschillen opgetreden tussen de behandelingen met en zonder hergebruik van drainwater. Omdat het belangrijk is vast te stellen of er geen nadelige (na)effecten optreden op het aantal bloemtakken en aantal bloemen, wordt het onderzoek voortgezet met een generatieve fase. Maart 2015 is de koelfase gestart om de bloei te induceren. De behandelingen met hergebruik van drainwater worden op dezelfde wijze voortgezet.

Bron: LTO Glaskracht Nederland/Wageningen UR
Publicatiedatum: