Eerste reeferlijndienst Zuid-Afrikaans fruit arriveert in St Petersburg

Medvedev waarschuwt Europa voor strengere sancties

De Russische premier Medvedev waarschuwde Europa dat aanscherping van de sancties door Rusland met gelijke munt terugbetaald zal worden. Eerder deze week liep een eerste reefer rechtstreeks uit Zuid-Afrika de haven van St. Petersburg binnen. Dit seizoen moeten er wekelijks reefers volgen. De Chileense pruimen zijn 20 procent goedkoper in St. Petersburg en Moskou dan een week eerder. EU-lidstaat Slowakije zoekt samenwerking met Rusland op gebied van kernenergie. Oekraïne daarentegen wil Russische eigendommen nationaliseren als compensatie voor de annexatie van de Krim. Het Chinese Alibaba opent een kantoor in Rusland, een grote markt voor de internetgigant.

Medvedev waarschuwt Europa voor strengere sancties
In een gesprek met Russische media waarschuwde premier Medvedev voor een tegenreactie als Europa het sanctieregime aanscherpt. "Onze partners van de EU komen in juli bijeen om een aantal beslissingen te nemen. Als er besloten wordt nieuwe sancties tegen Rusland in te voeren, zullen we met gelijke munt terugbetalen. Als ze die beslissing niet nemen, blijven we bij ons huidige standpunt," aldus de premier. Eerder zei de vicepremier Dvorkovich: "Als de sancties niet opgeheven worden, wordt de boycot ook niet opgeheven. We hebben geen enkele reden om dat te doen."

Eerste reefer Zuid-Afrikaans fruit arriveert in St. Petersburg
Begin van de maand is de eerste reefer met Zuid-Afrikaans fruit de haven van St. Petersburg binnengelopen. Het is de eerste keer dat een reefer rechtstreeks uit Zuid-Afrika naar Rusland vaart. Aan boord 4000 ton fruit, onder andere appelen, peren en citrus. Rederij Baltic Shipping zal tot november wekelijks fruit uit Zuid-Afrika de haven van St. Petersburg binnenvaren.

Chileense pruimen goedkoper in Moskou
De prijs voor Chileense pruimen is met 20 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande week. De pruimen kosten tussen de 180 en 185 roebel (3,58-3,68 dollar) per kilo. Een week eerder bracht het steenfruit 225 tot 230 roebel (4,47-4,57 dollar) per kilo op. In St. Petersburg is een vergelijkbare trend te zien, hoewel de pruimen daar goedkoper zijn 142 tot 147 roebel (2,82-2,92 dollar) per kilo.

Slowakije geïnteresseerd in Russische steun kernenergie
Slowakije zoekt toenadering tot Rusland op het gebied van kernenergie. De Slowaakse premier bezocht eerder deze week Rusland. De regeringen spraken onder andere over samenwerking op het gebied van recyclen van nucleair afval.

Oekraïne wil Russisch vastgoed nationaliseren
De Oekraïense staatssecretaris van Justitie heeft laten weten dat het land overweegt Russische eigendommen te nationaliseren. De beslissing ligt ter goedkeuring bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het land reageert daarmee op de annexatie van de Krim en de nationalisatie van Oekraïense bedrijven en gasvelden op het eiland. Volgens Kiev loopt het land 47 miljard dollar mis door de annexatie.

Handel Rusland en Peru gestegen
De handel tussen Rusland en Peru zit in de lift. Vorig jaar werd opnieuw meer verhandeld tussen de landen, namelijk 548,8 miljoen dollar, een stijging van 9 procent. Van het totaal neemt de Russische export het grootste deel in, 438,9 miljoen dollar. De overige 109,9 miljoen dollar bestaat uit Peruaanse export. Het grootste deel van de Peruaanse export bestaat uit fruit en noten, goed voor 55,4 procent.

Alibaba naar Rusland
De Chinese internetgigant Alibaba heeft een vestiging in Rusland geopend om dichter op deze markt te opereren. AliExpress, een van de internetwinkels onder Alibaba, is populair in Rusland met een maandelijkse klantenkring van 15,6 miljoen mensen. Concurrenten Amazon en Ebay moeten het stellen met 3,7 miljoen en 1,4 miljoen klanten per maand. Alibaba haalde over het boekjaar, dat afgesloten werd op 31 maart 2015, een omzet van 12,2 miljard dollar en een winst van 3,9 miljard dollar.

Zweedse investeerder laat oog vallen op Russisch pootgoedbedrijf
Het Russische bedrijf Black Earth Farming, in handen van een Zweedse investeerder, overweegt een pootgoedbedrijf uit Kaliningrad te kopen, meldt FruitNews. Het bedrijf importeerde veel pootgoed uit Polen, maar door de boycot is dat niet langer mogelijk. Het bedrijf zegt ambities te hebben om de productie in deze regio op te schroeven naar 1500 tot 2000 hectare.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven