Xylella-bacterie rukt op in olijfbomen in Zuid-Europa

Op 19 mei ging een EU-noodmaatregel van kracht voor de bacterie Xylella fastidiosa die in o.a. olijfbomen in Zuid-Italië een desastreuze ziekte veroorzaakt. Xylella fastidiosa is een quarantaine-organisme in de EU. Er zijn geen bestrijdingsmiddelen tegen de bacterieziekte. Betrouwbare detectie en diagnostiek is belangrijk om verspreiding van deze bacterie te voorkomen. Wageningen UR beschikt over zowel kennis als relevante technologieën om verspreiding van bacterieziekten zoals Xylella tegen te gaan.

Tot voor kort kwam de Xylella-bacterie in Europa niet voor. In 2013 werd deze ziekteverwekker aangetroffen in olijfbomen in Italië. De gevolgen van een Xylella-besmetting zijn groot omdat geïnfecteerde olijfbomen afsterven, maar ook door alle maatregelen die genomen worden om verdere verspreiding te voorkomen.

Xylella tast niet alleen olijfbomen aan, ook sierplanten, citrus- en druivenboomgaarden lopen risico’s.

Bestrijding Xylella-bacterie
De ziekte wordt bestreden door aangetaste planten en bomen te vernietigen en door verdere verspreiding te voorkomen via strenge importcontroles en -maatregelen. Betrouwbare detectie en diagnostiek zijn daarbij belangrijk, omdat het afkeuren van plantmateriaal grote financiële consequenties heeft voor betrokken telers en handelaren. Wageningen UR biedt voor de detectie en diagnose van Xylella naast inhoudelijke kennis en expertise bijvoorbeeld ook de technieken PCR, LAMP en DAS-ELISA. Zie 'Detectieplatforms voor diagnostiek plantpathogenen'.

Bron: Wageningen UR

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.