Besparen en verduurzamen met geothermie

De groenteteelt is een energie-intensieve sector, waar vooral veel warmte nodig is voor verwarming van kassen. Een veelgebruikte duurzame oplossing voor al deze warmte is een aardgas WKK(warmte-kracht-koppeling), waarmee warmte, stroom en CO¬2 worden geproduceerd uit aardgas. Een duurzame aanvulling voor de sector is het gebruik van aardwarmte voor verwarming van de kassen.

De groenteteelt is een innovatieve sector waar elke besparing telt. Het is daarom niet verwonderlijk dat er de afgelopen jaren veel aandacht uitgaat naar het gebruik van geothermie, omdat er grote besparingsmogelijkheden liggen. Er zijn in Nederland nu 12 projecten gerealiseerd waarbij warmte van 60-100 graden Celsius gewonnen wordt van dieptes tussen de 1.500 en 3.000 meter.Een typisch geothermie-systeem bestaat uit twee buizen, die tot een diepte van circa 500 tot 4000 meter de grond in gaan naar een watervoerende laag. Hier wordt heet water omhoog gepompt (temperatuur hangt af van de locatie). Dit water wordt bovengronds door een warmtewisselaar gevoerd, waarna het koudere water weer de grond in gaat. Geothermie is geschikt voor projecten met een redelijke omvang vanwege de hoge investering (circa 1.5 – 2,0 M€ per MW vermogen). Om de investering toch haalbaar te maken, worden projecten vaak door combinaties van tuinders in hetzelfde gebied uitgevoerd.

Voordelen van geothermie zijn de kostenbesparing en het verduurzamen van het telen van groenten. Daarnaast kunnen geothermie-projecten in aanmerking komen voor SDE-subsidie. Met deze subsidie kan de warmteprijs in gunstige gevallen uitkomen op circa 0,07-0,11 €/m³ aardgas equivalent (de business case is afhankelijk van vele factoren).

Ekwadraat ontwikkelt momenteel verschillende geothermie-projecten in de glastuinbouw. Er zijn veel ontwikkelingen op zowel het gebied van diepe als ondiepe geothermie. Om u op de hoogte te houden, organiseert Ekwadraat regelmatig masterclasses en seminars. Wilt u weten welke verduurzamende en besparende kansen er voor u liggen, neem dan gerust contact op met dhr. Kuyper (088-4000500) om uw mogelijkheden te bespreken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven