Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek met nieuwe vochtsensor in grondteelt

Het streven naar minder emissie bij grondteelten krijgt een nieuwe impuls door een nieuw type bodemvochtsensor. Al eerder is er gewerkt met diverse typen sensoren, maar de toepassing daarvan stuitte telkens af op technische en praktische bezwaren. Een nieuw type wordt met behulp van onderzoekers van Wageningen UR en ingegeven door de eisen vanuit de praktijk door DACOM ontwikkeld.



De sensor werkt met een eigen voeding op zonnecellen en de communicatie verloopt draadloos. Hierdoor is aan een van de belangrijkste eisen van de telers voldaan, namelijk: “géén kabels”. Voeding, communicatie en sensor zitten in één systeem, zodat plaatsing ook redelijk flexibel is. Overigens - maar dat geldt voor alle sensoren -, komt de plaatsing zelf aan op zorgvuldigheid om een juist beeld van het vochtgehalte te krijgen.

De sensor meet op drie diepten, twee in de wortelzone ( 20 en 35 cm), bedoeld om het beschikbare vocht voor het gewas te monitoren en een daaronder (60 cm), die een indicatie voor uitspoeling moet geven. Een eerste set is inmiddels geplaatst bij een chrysantenteler in Bleiswijk. In de loop van komende maand worden er op nog zeven bedrijven sensoren geplaatst, bij chrysant, radijs, lysianthus en alstroemeria.

Bron: Wageningen UR

Voor meer informatie, zie ook:
Dacom
Waanderweg 68
7812 HZ Emmen
T: 0031 591 632 474
E: info@dacom.nl
www.dacom.nl
Publicatiedatum: