Nico van Ruiten, LTO Glaskracht Nederland

Pleidooi voor EU-resolutie tegen octrooirecht

"Octrooien op genen remmen de innovatie, zorgen voor duurder plantmateriaal en concentreren steeds meer marktmacht bij enkele multinationals," betoogde voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland voor de Nederlandse Europarlementariërs over de ongewenste effecten van het octrooirecht op plantaardige eigenschappen.


Nico van Ruiten samen met de Nederlandse Europarlementariërs (Foto: LTO Glaskracht Nederland)

"Voor planten en zaden biedt het Europese kwekersrecht voldoende mogelijkheden om investeringen in rasontwikkeling terug te verdienen." De rasinnovatie wordt bij kwekersrecht niet geremd. Dit omdat er een uitgebreide kwekersvrijstelling in zit die het elke veredelaar mogelijk maakt om de beste en nieuwste rassen te gebruiken om mee verder te kruisen. Ook Plantum, VBN en DPA hebben dit standpunt. Peter van der Pol (Schoneveld Twello) maakte duidelijk welke negatieve effecten het Octrooirecht in de veredelingspraktijk heeft.

Op dit dossier werkt LTO Glaskracht Nederland samen met Bionext in een internationaal juridisch bezwaar op een octrooi op wittevlieg-resistentie in paprika. Bionext bood de Europarlementariërs 17.000 handtekeningen aan met het verzoek om via een resolutie de aandacht te vragen van de Europese Commissie voor deze zaak.

Bron: LTO Glaskracht

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.