Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste resultaten belichtingsonderzoek Phalaenopsis positief

Sinds januari werken Plant Lighting en Plant Dynamics aan het door Kas als Energiebron gefinancierde onderzoek ‘Minder belichten phalaenopsis zonder productieverlies II’. Onderzocht wordt of energie bespaard kan worden gedurende de inefficiënte uren in de ochtend en middag. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

In de klimaat-units van Plant Lighting zijn planten afgekweekt onder geconditioneerde omstandigheden. In de verschillende units wordt de belichting stapsgewijs opgeschakeld in de ochtend en/of stapsgewijs afgeschakeld in de middag. De onderzoekers meten de netto CO2-opname per etmaal bij de verschillende behandelingen. De begeleidende ondernemers zien kansen voor besparing en adviseerden tijdens de BCO-vergadering van 21 mei 2015 om de proef in de tweede projectfase te herhalen. Als de resultaten standhouden dan kan de praktijk daar veel voordeel uithalen.



Bekijk het lopende project.

Eerder onderzoek
In 2014 werd onderzocht tot welke lichtsom phalaenopsis nog extra suikers vastlegt. Daarbij werden planten in zowel de op- als afkweek geteeld onder lichtsommen variërend van 5 tot 11 mol/m2/dag. Een lichtsom van 6,5 mol bleek voldoende, mits de bladeren niet onder een al te schuine hoek staan, zoals in vazenteelt met meer planten per m2.

 Ook bleek dat de belichting in de vroege ochtend en in de namiddag slecht benut werd. Gedurende die uren was het elektronentransport in de bladeren laag, hetgeen aangeeft dat de plant de lichtenergie niet goed kwijt kan. Echter, helemaal geen licht tijdens die inefficiënte uren bleek ook niet goed te werken. Bij een gelijke lichtsom gaf een korte daglengte namelijk een lagere netto CO2-opname van het blad dan bij een lange daglengte van 16 uur.

BroN: Kas als Energiebron
Publicatiedatum: