VGB zoekt bron onrust

Russische boycot bloemen en planten niet waarschijnlijk

Tholen - Worden Nederlandse bloemen binnenkort geboycot door Rusland? In verschillende media werd daar gisteren over bericht. Vooralsnog lijkt het erop dat hier geen sprake van is. “Er bestaat natuurlijk altijd een kans op een boycot”, vertelt Paul van der Zweep van de VGB. “Maar bij ons is er nog niets bekend over deze plannen.” Het bericht, dat veelvuldig werd overgenomen, lijkt een onjuiste interpretatie. “Op het moment zijn we hard op zoek naar de primaire bron van het bericht.”

Boycot
In de berichten werd gesproken over een boycot van alle bloemen en planten uit de EU. De boycot zou worden ingesteld vanwege fraude met exportdocumenten bij fruit. Sinds augustus boycot Rusland voedingsmiddelen uit een groot aantal westerse landen. Vooral de EU werd hard getroffen door deze maatregel, maar ook import uit de VS en Australië werd aan banden gelegd. Sinds de instelling van de boycot zijn er berichten over smokkelroutes en met enige regelmaat maakt de Russische fytosanitaire dienst melding van onderscheppingen. Daarbij gaat het om partijen met vervalste documenten. Landen die in dit verband vaak genoemd worden, zijn Servië en Wit-Rusland, maar ook via Bulgarije, lidstaat van de EU, zouden de geboycotte producten met valse export certificaten alsnog naar Rusland gestuurd worden. Daarom besloot Rusland vorige maand om alle re-export via Bulgarije te verbieden. Van re-export wordt alleen gesproken als er een officieel re-exportcertificaat wordt gebruikt.

Sancties
Hoewel Rusland een stevige positie inneemt in het conflict met de EU, was de boycot een reactie op Europese sancties. De laatste tijd is er voor Rusland, om politieke redenen, geen directe aanleiding geweest om een extra boycot in te voeren. In de komende maanden moet de EU beslissen over opheffen of aanhouden van de sancties tegen Rusland.

 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven