Telers enthousiast over kookproeven tulp
Links gekookt, rechts niet gekookt
Uit dit onderzoek bleek dat het aaltje goed kan worden bestreden met een behandeling van 4 uur 48 ºC. Hieraan voorafgaand moet een week voorwarmte van 36 ºC worden gegeven om de tulp te laten wennen aan de hoge temperatuur van de behandeling.
Gekookte bollen vlak voor planten
Het nadeel van deze behandeling is dat niet ieder tulpenras even goed bestand is tegen de hoge temperaturen. Om dit na te gaan, heeft Proeftuin Zwaagdijk tijdens het rooiseizoen van 2014 een aantal van 54 rassen gekookt en in het najaar opgeplant op de Floratuin in Julianadorp. De proef werd uitgevoerd in samenwerking met Agrifirm Plant en telers uit het Noordelijk zandgebied.
Gewasstand Darwinhybride
De gekookte bollen zijn vergeleken met niet gekookte bollen van dezelfde partij en maat. De meest gebruikte maat was 9-10 en het spruitstadium van de tulp tijdens het koken varieerde van begin bladaanleg tot aan het stadium dat de bloem volledig was aangelegd. Tijdens de beoordeling op het veld zijn grote verschillen tussen wel en niet gekookte bollen en tussen de verschillende rassen gezien.
Voor meer informatie:
Proeftuin Zwaagdijk
Tolweg 13
1681 ND Zwaagdijk-Oost
T: 0228-563164
F: 0228-563029
E: [email protected]
www.proeftuinzwaagdijk.nl