Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
grote verschillen waarneembaar

Telers enthousiast over kookproeven tulp

In de teelt van tulpen vormt een aantasting van de tulpenstengelaal (Ditylenchus dipsaci) een groot probleem. Ter bestrijding hiervan moeten aangetaste partijen worden vernietigd en besmette percelen worden geïnundeerd wat grote financiële gevolgen heeft voor de bollenteler. Vandaar dat een aantal jaren geleden is gekeken naar de mogelijkheden van een warmwaterbehandeling (koken in vaktermen) zodat aangetaste partijen na behandeling behouden kunnen blijven.


Links gekookt, rechts niet gekookt

Uit dit onderzoek bleek dat het aaltje goed kan worden bestreden met een behandeling van 4 uur 48 ºC. Hieraan voorafgaand moet een week voorwarmte van 36 ºC worden gegeven om de tulp te laten wennen aan de hoge temperatuur van de behandeling.


Gekookte bollen vlak voor planten

Het nadeel van deze behandeling is dat niet ieder tulpenras even goed bestand is tegen de hoge temperaturen. Om dit na te gaan, heeft Proeftuin Zwaagdijk tijdens het rooiseizoen van 2014 een aantal van 54 rassen gekookt en in het najaar opgeplant op de Floratuin in Julianadorp. De proef werd uitgevoerd in samenwerking met Agrifirm Plant en telers uit het Noordelijk zandgebied.


Gewasstand Darwinhybride

De gekookte bollen zijn vergeleken met niet gekookte bollen van dezelfde partij en maat. De meest gebruikte maat was 9-10 en het spruitstadium van de tulp tijdens het koken varieerde van begin bladaanleg tot aan het stadium dat de bloem volledig was aangelegd. Tijdens de beoordeling op het veld zijn grote verschillen tussen wel en niet gekookte bollen en tussen de verschillende rassen gezien.

Voor meer informatie:
Proeftuin Zwaagdijk
Tolweg 13
1681 ND Zwaagdijk-Oost
T: 0228-563164
F: 0228-563029
E: [email protected]
www.proeftuinzwaagdijk.nl
Publicatiedatum: