Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar eenmalige planten trays bij voorbaat onder vergrootglas

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu heeft Kamervragen beantwoord over het gebruik van single use plastic trays in de sierteelt. Het probleem is dat er tientallen verschillende trays zijn (voor elk formaat pot een andere) met een hele korte levensduur. In totaal gaat het om 180 miljoen stuks met een gewicht van maar liefst 23 miljoen kilo per jaar! De sierteeltsector is sowieso een grootverbruiker van plastic en genereert erg veel afval.


foto: Plastic Soup Foundation

Een rapport hierover van de Plastic Soup Foundation was de directe aanleiding voor de Kamervragen. Royal FloraHolland (RFH) heeft daarop in juli een adviesbureau opdracht gegeven om de milieuprestaties van verschillende trays te vergelijken. Dijksma gaat pas met de veiling in gesprek als dat onderzoek er is. Vreemd is wel, dat het onderzoek er volgens FloraHolland zelf al lang had moeten zijn. RFH meldde al op 12 juli 2016 dat de uitkomst binnen enkele weken verwacht werd. Wat zou de reden van deze vertraging zijn?

Mogelijk is onderzoek naar de milieuprestaties van verschillende typen plantentrays (eenmalig en meermalig) wel niet zo eenvoudig als het lijkt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Blonk Consultants aan de hand van een levenscyclusanalyse (LCA). Voor de verschillende type trays worden milieueffecten in kaart gebracht aan de hand van scores voor materiaalgebruik, energie en CO2 uitstoot. De methode brengt echter niet in beeld wat de kans is van lekkage naar het milieu en de milieuschade die hieruit voortkomt. De negatieve footprint van kunststof is bij voorbaat extra groot, omdat plastic niet vergaat.

Daarmee ligt het rapport al onder een vergrootglas nog voordat het verschenen is. Waar het de Plastic Soup Foundation namelijk werkelijk om gaat, is een drastische reductie van single used plastics zodat de kans op lekkage naar het milieu significant kleiner wordt. Een rapport dat de single use trays als duurzaam presenteert, omdat het eventueel mogelijk is deze te recyclen als grondstof voor nieuwe trays, schiet in dit geval het doel voorbij. Veel trays gaan bijvoorbeeld via tuincentra mee met consumenten naar huis en worden niet voor recycling ingeleverd.

Dat kan Dijksma straks vast haarfijn uitleggen.

bron: Plastic Soup Foundation
Publicatiedatum: