Fred Besuijen, OrchiDiva:

"Afwachten is het slechtste wat je kunt doen"

Fred Besuijen is directeur van OrchiDiva, een pot Cymbidium-kwekerij in Amstelveen van 6,4 hectare (3 hectare in Amstelveen en ruim 3 hectare op huurlocaties in de buurt).

OrchiDiva zit nu op een locatie waar uitbreiding onmogelijk is. Aan de ene kant rukt de woningbouw op. En aan de andere kant van het bedrijf slaat de verpaupering toe met de vestiging van niet-tuinbouwgerelateerde bedrijven zoals caravanstallingen en parkeerterreinen voor Schiphol. Fred Besuijen zag geen groeimogelijkheden meer voor zijn bedrijf op de bestaande locatie: hij heeft het heft in eigen hand genomen.

“Dit gebied heeft oorspronkelijk de bestemming tuinbouw, maar is zo langzamerhand een industrieterrein aan het worden. Wij zitten hier klem. Ik heb daarom zelf een bureau in de arm genomen om te kijken naar de mogelijkheden voor ons en de gemeente Amstelveen in dit gebied. “In het rapport staan concrete oplossingen waar beide partijen iets mee kunnen”, aldus Fred.

Waarom is OrchiDiva in actie gekomen op het thema Ruimte?
We zijn een bedrijf met toekomst, met een mooie meerjarige teelt. Pot Cymbidium is een kleine exclusieve orchidee met een vragende markt, vooral buiten Nederland. We willen onze twee locaties samenvoegen, maar kunnen niet uitbreiden op de plek waar we nu zitten. Terwijl we juist 15 jaar geleden bewust voor dit tuinbouwgebied hebben gekozen vanwege de doorgroeimogelijkheden. Ik wil verder met mijn bedrijf in een tuinbouwgebied met de bijbehorende faciliteiten. Samen met het bureau hebben we een herstructureringsplan voorgelegd aan de gemeente, wat volgens mij voor ons en de gemeente Amstelveen een verbetering is.

Wat is de volgende stap?
We zijn nu in gesprek met de gemeenten Aalsmeer en Amstelveen om te kijken waar de knelpunten en mogelijke oplossingen zitten. Gelukkig voor ons zijn er drie verschillende wethouders met dit dossier bezig. Greenport Aalsmeer is nu ook aangesloten via Henk de Ruiter, manager programma Ruimte. Hij gaat met ons zoeken naar doorbraken om te komen tot bedrijfsverplaatsing.

Heb je een advies voor tuinbouwondernemers die in een vergelijkbare situatie zitten?
Ga niet zitten afwachten, dat is het slechtste dat je kunt doen. Bedenk zelf wat je met je bedrijf wilt, ontwikkel een visie en strategie waarmee je je kan blijven ontwikkelen. Gebruik kennis van derden als het buiten jouw straatje is, desnoods samen met een bureau. Dit zijn investeringen die zich vroeg of laat zullen terugbetalen.

Wat is je wens voor de toekomst?
Duidelijkheid, binnen nu en een jaar. Ik wil graag een gezond bedrijf met een mooie unieke teelt voor mijn zoon achterlaten op een nieuwe tuinbouwlocatie!

Bron: Greenport Aalsmeer

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven