(1) Ageratum houstonianum,(2) Antirrhinum majus,(3) Begonia semperflorens, (4) Borago officinalis, (5) Calendula officinalis, (6) Dianthus × barbatus, (7) Fuchsia hybrida, (8) Pelargonium peltatum, (9) Petunia × hybrida, (10) Tagetes erecta, (11) Tropaeolum majus, (12) Viola × wittrockiana.
Het antioxidatieve vermogen van bloemen bleek aanzienlijk hoger te zijn dan dat van gewone bladgroenten. Met uitzondering van de lage waarden in bernagie (slechts 0,05 mmol FeSO4/100g), varieerde het antioxidatieve vermogen van 3,6 voor goudsbloemen tot 70,4 in het geval van afrikaantjes.
Resultaat van het testpanel
De onderzoekers concludeerden dat de combinatie van nutraceutische en organoleptische kenmerken volop perspectieven biedt voor het ontwikkelen van een nieuwe markt voor deze smakelijke en gezonde producten.
Bron: Stefano Benvenuti, Elisa Bortolotti, Rita Maggini, 'Antioxidant power, anthocyanin content and organoleptic performance of edible flowers', 2016, Scientia Horticulturae, Vol. 199, pagg. 170–177.
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304423815303757
Contact:
Stefano Benvenuti
Dipartimento di Agricoltura, Alimentazione e Ambiente dell'Università di Pisa
Email: stefano.benvenuti@unipi.it
Auteur: Emanuela Fontana
Copyright: www.freshplaza.it