Foto-impressie: OrchideeënDagen Aalsmeer

Tholen - In de regio Aalsmeer organiseerden verschillende orchideeënkwekerijen deze week open dagen. Geïnspireerd door de Orchid Days, een soortgelijk initiatief uit de regio Bleiswijk, en de eveneens deze week georganiseerde Inspiration Week, besloot Aalsmeer niet achter te kunnen blijven. De bal werd opgepakt door GreenBalanz, die uiteindelijk 7 kwekers bij elkaar wist te brengen - een aantal dat volgens Vivien Zweekhorst, op het bedrijf verantwoordelijk voor de marketing, hopelijk volgend jaar nog wat zal groeien of mogelijk zelfs zal leiden tot een landelijke samenwerking. Hoe dan ook de deelnemende kwekers waren stuk voor stuk blij met het initiatief en het klantenbezoek dat ermee gegenereerd werd. Ondergetekende zag kans bij een aantal deelnemers langs te gaan voor een kijkje in de keuken en een korte impressie:


Wim Graman


Barry Grisman van Wim Graman

Bij Wim Graman heeft men de kunst van het maken van bijzondere vormen goed in de vingers. In de kas zijn dan ook volop boogjes, spiraalvormen en palmboom vormen te zien: allemaal in stralend wit en daarmee voorzien van een exclusiever uitstraling. Om de planten, wanneer die eenmaal uitgeleverd worden, een extra bescherming mee te geven op transport, worden de planten altijd eerst een tijdje behandeld met ethyleen blokkers. Dit maakt de plant sterker en garandeert minder knopuitval.


Aphrodite Orchidee


Bij Aphrodite Orchidee in de kas

Aphrodite Orchidee is een grote orchideeënkwekers, die onder de rook van Schiphol op twee locaties 3- en 4-takkers in een 12cm pot pruduceert. In een andere kas gebeurt hetzelfde met tweetakkers in een 15cm pot. Beide producten zijn onderscheidend van het meer standaard assortiment. De eerste door de hoeveelheid takken en de tweede door de ruimte die het op transport behoeft. Daarom worden ook hier - op de locatie in Rozenburg - de planten met ethyleen behandeld. De planten vinden veelal hun weg naar Scandinavië, Zwitserland, Duitsland maar blijven ook in eigen land, " aldus Alex Spek.


Bij Aphrodite Orchidee in de kas (2)


Bij Aphrodite Orchidee in de kas (3)


Orchids4allEwoud Meeuwissen met de 'Big Lips'

Een nieuwe variëteit in het assortiment van Orchids4all is de Big Lips: een grote witte bloem 'met snor', aldus eigenaar Ewoud Meeuwissen. Onder verschillende lijnen - Amsterdam Orchids, Feelings, SmellMe’s & Qties - worden een aantal unieke rassen, veelal in korte lengtes, aangevoerd. Ook Orchids4all is met de planten goed vertegenwordigd op de Scandinavische markt, evenals in Frankrijk en Duitsland. Opvallend in de teelt is voorts dat de koude en warme fases van de teelt op twee verschillende locaties plaatsvinden. Aan de ene kant vindt de warme fase plaats en wanneer die erop zit, worden ze getransporteerd naar de andere kant van de weg om aldaar de koudere fase te doorlopen.


In de kas bij Orchids4all


In de kas bij Orchids4all


OTM-Orchids


Bart Koehler in de kas bij OTM-Orchids

Het bedrijf OTM-Orchids heette tot voor kort Koehler Orchideeën, maar besloot dat het tijd was voor een nieuwe brand. De naam is wat ingewikkeld, vertelt Bart Koehler. OTM staat voor Over The Moon en vertelt goed wat wij hier kunnen. En inderdaad in de grote, open kas van OTM, alwaar je kriskras tussen de tafels door kunt lopen, kijk je je ogen uit. Gespecialiseerd in exclusieve soorten met veel planten van 4, 5, 6 of nog meer takken, is het veel handwerk en werkt deze opstelling en de beperkte automatisering voor het bedrijf naar eigen zeggen het beste. En dat zeggen ze niet zomaar. Terwijl veel collega-kwekers zich door de crisisjaren heen worstelden, bleef OTM goeie zaken doen.


De Livorno, een nieuwe, geurende orchidee bij OTM. Ze zijn de enigen in Nederland die 'm in het assortiment hebben


GreenBalanZGreenBalanz tot slot is weer een heel ander type bedrijf. Groen, bio, ecologische footprint, CO2 - het zijn begrippen waar iedereen 'iets' mee moet en waarin GreenBalanZ vaak als een van de voorbeelden wordt aangehaald. Het enorme assortiment van zo'n 150 rassen is onderverdeeld in Pure bio en Pure green. Dit zijn twee labels waaronder de planten verkocht kunnen worden. Het Pure bio gedeelte, wat ook Scall gecertificeerd is, is relatief klein. Puur biologisch telen is erg ingewikkeld, wat hem dan vooral zit in de manier waarop bemest wordt. Maar alle planten, die de tuin verlaten, zijn op de meest duurzame wijze gekweekt. De presentatie op de kwekerij tot slot is de droomopstelling van GreenBalanZ bij de retailer.
Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.