Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Symposium 'Plant control by LED light', Wageningen

Meer, sneller, groter, beter: straks is alles LED

Tholen - De toepassingen, voordelen en mogelijkheden van LED-verlichting zijn praktisch niet te tellen. Dat zullen de bezoekers van het symposium "Plant control by LED light", dat gisteren in Wageningen werd gehouden, in elk geval mee naar huis genomen hebben. Toegepast op het juiste moment en onder de juiste omstandigheden kan LED-verlichting plantengroei stimuleren, zorgen voor meer smaak en vitaminen, meer kleur, een snellere teelt, een betere resistentie tegen uiteenlopende ziekten en plagen...en zo verder.




Marcel Kers van PlantLab, Meiny Prins van Priva en Gus van der Feltz van Philips Horticulture

Onderzoek naar de effecten van LED belichting op planten wordt al jaren gedaan en het feit dat LED steeds meer toegepast wordt in de professionele sier- en plantenteelt bewijst dat het gaat om meer dan een proef. Met al deze voordelen in het achterhoofd, maar ook met het oog op de relatieve onbekendheid qua mogelijkheden en (toekomstige) toepassingen, geniet het onderwerp dan ook veel aandacht in de toegepaste wetenschap onder veredelaars en producenten.


Wim van Ieperen


Tom Dueck van Wageningen UR Greenhouse Horticulture

In rap tempo werd het ene onderzoek na het andere gepresenteerd. Ronald Pierik vertelde over zijn onderzoek naar het effect van verrood licht op schaduwplanten, waarbij een van de conclusies was dat deze planten, blootgesteld aan een hogere dosis van dit type licht, winnen aan resistentie. Tom van Delm, onderzoeker aan het Research Centre Hoogstraten, vertelde over diens onderzoek naar LED-verlichting bij aardbeien, waarbij met name interessant lijkt dat de planten een veel betere groei tijdens de koude periode realiseren. Of dat - zo bleek uit het onderzoek van Tom Dueck - er in orchideeën minder teruggekoeld hoeft te worden of dat - zo bleek uit weer een ander onderzoek van Ellen de Keyser (ILVO) - LED meer kleuring in azalea's genereert of betere beworteling bij potchrysanten (Marie-Christine van Labeke, Universiteit van Gent) of meer Vitamine C in tomaten (Nikos Ntagas). Stuk voor stuk presentaties waarbij diep op de theorie ingegaan werd en linksom of rechtsom interessante openingen voor nadere studies naar voren kwamen.


Ronald Pierik


Tom van Delm

Opvallend is dat bij onderzoek naar belichting en de effecten daarvan op plantengroei de tomaat het het vaakst moet ontgelden. Dat komt omdat de tomaat zeer ‘responsive’ is. Hij laat zich het makkelijkst sturen en beïnvloeden. Tegelijkertijd is er - zo werd ook geregeld aangegeven - nog heel veel onbekend. "Langzaam beginnen we er iets van te begrijpen", zei bijvoorbeeld Nikos Ntaga, PhD student aan de universiteit. Welke lichtcombi's ideaal zijn onder gegeven, specifieke omstandigheden, in welke frequentie en tijdsduur en specifieke groeistadia van een specifiek gewas is vaak nog lastig te bepalen. Bovendien is de praktijk weerbarstiger dan het lab, waarin tal van externe factoren een teelt beïnvloeden. Tom Dueck, onderzoeker bij Wageningen, meent dan ook dat de focus bij toekomstig onderzoek vooral zal liggen op intensiteit en kwaliteit van het licht. En natuurlijk op nieuwe toepassingen. Een paar leuke zijn bijvoorbeeld dat LED algen rood kan kleuren, waardoor garnalen en krabben beter 'op kleur komen' of dat de doodnormale, ook in ons land voorkomende polygonum (ook wel varkensgras geheten), dat een licht eensoort indigo produceert en onder LED een veel donkerder indigo kan produceren, wat hem misschien interessant maakt te gaan telen.


Ellen de Keyser




Marie-Christine van Labeke


Nikos Ntagkas

City farming
Last but not least vond er een panel discussie plaats, waarbij Meiny Prins van Priva, Marcel Kers van PlantLab en Gus van der Feltz van Philips Horticulture hun ideeën over de toekomst van city farming met de zaal deelden. Er bleek sprake van een aardige consensus: alle drie geloven zij in de toekomst van high-tech teelt in dicht bevolkte gebieden. De hobbels, die nog genomen moeten worden, liggen op het gebied van (goedkope) energie, zoetwatervoorziening en logistieke verbindingen.