Arie van den Berg, Berg Roses;

Ontvochtigen zonder temperatuurverschillen binnen gewas met Airmix

Tholen - Arie van den Berg van Berg Roses teelt op 11 ha rozen. Dit zijn hoofdzakelijk Avalanche rozen in vier kleuren. Afgelopen voorjaar heeft Van der Ende Groep op de kwekerij een proef uitgevoerd met de Airmix. De Airmix beoogt te kunnen ontvochtigen zonder dat er temperatuurverschillen in het gewas ontstaan. En dat is belangrijk voor de kwaliteit van het gewas, maar ook met het oog op de steeds strengere wetgeving rondom belichten. Belichten moet steeds vaker met gesloten doek. Daarmee wordt wel lichtuitstoot tegen gegaan, maar dat maakt het ook lastiger om voldoende warmte kwijt te kunnen. Lampen produceren immers veel warmte.Arie van den Berg: "Wij wilden zien of de Airmix in staat is om te ontvochtigen, voldoende warmte kwijt te raken én ervoor te zorgen dat er geen temperatuurverschillen ontstaan. Tijdens een proef is het gelukt om bij een buitentemperatuur van onder de 12 graden temperatuurverschillen te verminderen en voldoende warmte kwijt te raken."

Schermen
In het verleden heeft Berg Roses verschillende manieren geprobeerd, waaronder een dubbel scherm op twee dradendoeken. Het bovenste doek was voor 90% lichtdicht en de onderste voor 10% licht dicht. Arie: "Zo konden wij wel de lichtuitstoot beperken, maar er ontstonden te grote temperatuurverschillen in de kas. Dus dat voldeed niet voor ons. De Airmix biedt wel een oplossing. Ontvochtigen blijft lastig, wat vooral te maken heeft met de omstandigheden buiten.”

Per 1 december moet 2,4 ha kas uitgerust zijn met de Airmix. De Airmix moet dan zijn geïnstalleerd. Het scherm wordt aangepast. En, last but not least, worden er veranderingen aangebracht aan de klimaatcomputer. Nu wordt het klimaat gestuurd op kas- en buitentemperatuur. De temperatuur boven het doek en de uitblaastemperatuur van de Airmix wordt een belangrijke factor in het juist monitoren van de kastemperatuur. Dat is een andere manier van denken. Hoogendoorn zal deze aanpassing doorvoeren.

Wat is een Airmix eigenlijk?
Van der Ende Groep heeft de Airmix ontwikkeld: een horizontale ventilator met een ventilatorhuis met dubbele kleppen. Met koude, droge lucht van boven het scherm kan gestuurd geventileerd worden. Er wordt gebruik gemaakt van een horizontale ventilator, die veel in kassen gebruikt wordt voor recirculatie. Aan de aanzuigkant van deze ventilator wordt een ventilatorhuis gemonteerd met dubbele kleppen. Deze kleppen maken het mogelijk om naar behoefte lucht van boven het scherm de kas in te brengen. Ton van der Kooij:“Zo simpel kan het zijn. En het werkt gewoon goed. Deze ventilator staat voor een compleet ontvochtigingssysteem."

Klik hier voor meer informatie over (de werking van) de Airmix (PDF)

Voor meer informatie:
Van den Ende Groep
Ton van der Kooij
Maasambacht 4
2676 CW MAASDIJK
T: (0174) 51 50 50
E: tk@endepompen.nl
www.vanderendegroep.nl

V.d. Berg Roses
Arie van den Berg
Zuideindseweg 25B
Delfgauw
T: +31 15 2613 836
M: 06 21 54 18 52
E: arie@bergroses.com
www.bergroses.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven