René van Kester, Chrysantenkwekerij R.& A. van Kester;

Prijzen chrysanten op z’n gat

Tholen - De chrysantenprijzen staan behoorlijk onder druk. “Begin vorige week gingen chrysanten bij FloraHolland op de klok nog voor 33 cent de steel van de hand, wat voor de tijd van het jaar goed is te noemen. Een cent of vijf-, zesentwintig is normaal. Nu gaan ze echter voor 13, 14 cent van de hand – en dat is echt veel te weinig.”Dat vertelt René van Kester van Chrysantenkwekerij R.& A. van Kester uit Kwintsheul. De oorzaak van de prijsval moet worden gezocht in de verontrustende berichten met betrekking tot Rusland. De chrysant staat, samen met de roos en de tulp, in de top drie meest naar het land geëxporteerde bloemen. "1 september beginnen de scholen in Rusland weer en kinderen nemen dan een bloem – vaak een chrysant – mee voor de juf. Daarom is de volgende week en de week daarop een bescheiden ‘hoogtepuntje’ binnen de chrysanten."

“Ook daarom is te hopen dat die controles mee lijken te vallen,” aldus Kester. “Twee weken geleden leek het even alsof het bij dreigingen bleef, maar nu lijkt het allemaal juist weer serieuzer. Iedereen wacht nu af wat er gaat gebeuren en daarom is die prijs zo slecht. Maar we zullen het zien hoe het zich verder ontwikkelt. Daar zijn geen voorspellingen voor te doen.”

Nuance
Over het algemeen worden de maatregelen toegeschreven aan politieke motieven, maar Kester denkt daar genuanceerder over. “Probeer maar eens een vracht naar Amerika te brengen, denk je dat die alles zomaar doorlaten? Integendeel. Zo bekeken kun je hoog of laag springen, maar als de Russen zeggen: geen trips, dan is het geen trips.”

Overheid beetje hypocriet
En een tripsvrije teelt is mogelijk, meent Kester, maar wel heel lastig. De Nederlandse overheid is een aanjager van een steeds schonere teelt, waarin biologische oplossingen leidend zijn en chemische toepassingen meer en meer worden beperkt. Dat is natuurlijk goed, maar ook een beetje hypocriet, meent Kester. “Het moet steeds schoner, maar de middelen die ons ter beschikking staan worden steeds beperkter. Bio is goed, maar er moet een middel zijn om in te kunnen grijpen als het fout loopt. Zoals wij bijvoorbeeld medicijnen hebben voor als wij ons niet lekker voelen. Zeker in deze ‘insecten-maanden’ is daarom een tripsvrije teelt bijna onmogelijk.”

Voor meer informatie:
Chrysantenkwekerij R.& A. van Kester
Heulweg 33A
2295 KA Kwintsheul
T: 0174-292632
F: 0174-293695
E: info@kesterkw.nl
www.kesterkw.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven