Wederom Russische dreiging op boycot bloemen

Rusland overweegt wederom sierteeltproducten uit Nederland te gaan boycotten. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. De dreiging komt kort na een oproep vanuit Nederland een internationaal tribunaal op te zetten dat onderzoek moet gaan doen naar de toedracht van de ramp met MH17. Rusland is tegen het instellen van een dergelijk tribunaal, omdat het reeds lopende strafonderzoek eerst zou moeten worden afgerond.Ongedierte
Officiële reden voor de mogelijke boycot zou zijn dat bloemen uit Nederland 'vol ongedierte zitten' en dat dit een groot gevaar voor de Russische economie en landbouw zou zijn.

Volgens voorzitter van LTO Nederland Nico van Ruiten mist deze aanklacht elke grond. "Het kan natuurlijk altijd dat er 'iets' meekomt," aldus Van Ruiten vanochtend op BNR, "maar er wordt in Nederland uiterst schoon geteeld en de controles zijn erg streng. Het kan gebeuren dat biologische bestrijders als gevaarlijk worden gezien, maar ook dat is onwaarschijnlijk. Dat er politieke motieven achter de dreiging schuilen acht ik niet niet onwaarschijnlijk, maar daar weet ik natuurlijk net zoveel van als ieder ander."

Het interview met Nico van Ruiten is terug te luisteren BNR (De Ochtendspits)

Forse tik
Een mogelijke boycot zou een fikse tik zijn voor de export. Jaarlijks wordt er voor zo'n 200 miljoen aan bloemen en planten naar het land geëxporteerd. Tegelijkertijd laat de export naar Rusland de laatste jaren een daling zien. In de eerste helft van dit jaar viel de export 25% lager uit dan het jaar daarvoor, zo blijkt uit cijfers van het VGB, en ook is Rusland van vierde afzetmarkt dit jaar teruggezakt naar de achtste plaats.

Colombia
Bij een mogelijke boycot zou ook Colombia getroffen worden, omdat veel bloemen uit het land via Nederland in Rusland terecht komen. Dat bleek uit een onderhoud gisteren tussen het hoofd van de Russische Federale dienst voor veterinaire en fytosanitaire surveillance Sergie Dankvert en de ambassadeur van Colombia, Chiron Jaime Duarte. Ook zou Dankvert gezegd hebben dat de waarschijnlijkheid van de importstop hoog is.

Dreiging niet voor het eerst
Het is niet de eerste keer dat er vanuit Rusland gedreigd wordt met een boycot. In juni, kort nadat Poetin de bestaande boycot met een jaar verlengde, waren er ook berichten dat bloemen aan de boycotlijst toegevoegd zouden worden. Die berichten bleken echter ongegrond. Ook ditmaal lijkt het hoofd koel houden het devies. Volgens de VGB is een daadwerkelijke importstop nog door geen enkele Russische autoriteit bevestigd.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven