De comeback van Meilland Roses

Meilland Roses is een van de grote rozenveredelaars wereldwijd. Het is ook een van de oudste, met een geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Nummers als de Bacarra en, vandaag, de Samourai, zijn in het 'wereldje' meer dan bekende namen. Men is in 62 landen in de wereld vertegenwoordigd en beschikt eveneens over een handvol trials locaties. Twee daarvan bevinden zich in Kenia: een bij Uhuru Flowers op de flanken van Mount Kenya (2600 meter boven zeeniveau), een een bij Penta Flowers in Thika (1600 meter, vlakbij Nairobi). Bij die laatste kwam onze verslaggever op de koffie.

Bruno Etavard en Jean Dyens

Jean Dyens woont en werkt al vele jaren in Kenia. Samen met Bruno Etavard, die vanuit Frankrijk opereert maar regelmatig komt kijken, runnen zij er de trials. Samen vertellen zij over het wel en wee van de onderneming. "We begonnen met veredelen in Kenia een jaar of negen geleden. Dat is rijkelijk laat: de concurrentie was al ruim een decennium eerder gearriveerd. Dit heeft met van alles en nog wat te maken, maar kan misschien het best worden verklaard uit het feit dat we een sterke focus op Zuid Amerika hadden Afrika wat meer op de achtergrond kwam. Daardoor we een achterstand opgebouwd, maar die zijn we nu hard aan het inhalen. Inmiddels zijn we in tuinrozen een van de grootste veredelaars wereldwijd en in snijrozen vinden onze snijrozen steeds betere verspreiding.

Samourai

Penta Flowers was de eerste klant van Meilland in Kenia. Deze kweker teelt nu al een jaar of twintig diens variëteiten en de twee kunnen zakelijk goed met elkaar overweg. Vandaar ook dat het eenvoudig was hier een hoekje te huren, maar inmiddels heeft men bedacht dat een locatie niet voldoende was. "We moeten zoveel mogelijk leren. Hoe doen onze variëteiten het onder andere omstandigheden? Een van die factoren is hoogte, omdat veel kwekers ook letterlijk de hoogte opzoeken. Daarom hebben we onlangs die tweede locatie bij Uhuru Flowers in verbruik genomen.


Eerst patent
Meilland is in het bijzonder trots op de vele beschermde variëteiten die het in de markt heeft staan. Dat zijn er vandaag de dan ruim 1000, en daarnaast ook nog eens een half duizend brands. "De 'Peace' roos was in feite de eerste varieteit ooit die middels een patent beschermd werd. Dat was voor Meilland uiteraard een mijlpaal, en vooral met terugwerkende kracht. Inmiddels is onze gehele industrie gebaseerd op (het betalen van) licenties."


Dat is ook een van de redenen dat Meilland erg gesteld is op Kenia. "Het business klimaat is open, het vertrouwen doorgaans groot en vanuit overheidswege wordt goed toegezien op eerlijke concurrentie en bescherming van het intellectueel eigendom. En dat is zeker niet vanzelfsprekend. In landen als Ethiopië en in veel andere landen in Oost-Afrika worden dezelfde standaarden niet gehaald."

Voor meer informatie:
Meilland roses
Bruno Etavard
E: bruno@meilland.com
https://meilland.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.