Syngenta Flowers presenteert valse meeldauw resistente varieteiten

Impatiens walleriana Imara klaar voor come-back

Voor de ontwikkeling van Imara, de nieuwe Impatiens walleriana die meer resistent is tegen valse meeldauw dan ooit tevoren, is een jarenlange inzet van wetenschappers nodig geweest. Tijdens intensieve, grootschalige bloeiproeven presteerde Imara in vergelijking met andere rassen beduidend beter bij blootstelling aan de ziekte. De proeven bevestigden dat de serie zeer resistent is tegen valse meeldauw en in de tuin blijft presteren tot de eerste nachtvorst, zo laat Syngenta Flowers weten.“Er was Syngenta veel aan gelegen om Impatiens walleriana weer in het assortiment terug te brengen en we zijn de afgelopen negen jaar bezig geweest om Imara te ontwikkelen”, vertelt Joost Kos, hoofd Research & Development bij Syngenta Flowers. “We vonden wilde planten die van nature resistent zijn, waarmee wij een traditioneel veredelingsprogramma hebben opzetten. Imara is getest op tuinprestaties en onder teeltomstandigheden, zodat consumenten en kwekers volop kunnen profiteren van deze volgende generatie Impatiens walleriana.”

De Imara serie staat voor compacte planten met een lange bloei, uitzonderlijk veel kleur op de verkooptafel, met bovendien een grote resistentie tegen valse meeldauw”, aldus Kos. “We zijn zeer verheugd dat we het plezier dat consumenten aan Impatiens walleriana beleefden weer terug kunnen brengen en telers de gelegenheid bieden deze planten weer te gaan telen zonder angst voor uitval als gevolg van valse meeldauw.”


De Walleriana proeven van Syngenta Flowers in Noord-Holland.

Het Syngenta-team testte meer dan 5.000 zaailingen om de genetica te vinden die bestand was tegen valse meeldauw. Eenmaal geselecteerd werd Imara getest in kas- en veldproeven met het oog op plantopbouw, bloeitijd, bloemkwaliteit en uniformiteit. De prestaties van Imara zijn in 2017 bevestigd door bloeiproeven in het Syngenta Jealott's Hill Research Centre en onafhankelijke proeven in het Stockbridge Technology Center in het Verenigd Koninkrijk. In de video hieronder is de ontwikkeling van Imara te zien in vergelijking met de bestaande commerciële Syngenta-rassen.


"De infectiedruk met Plasmopara obducens tijdens de proeven in zowel Jealott's Hill als Stockbridge was bijzonder hoog”, vertelt John Gordon, technisch specialist bij Syngenta Flowers. “Alleen Imara toonde bij een wisselende infectiedruk een opvallend hoge graad van resistentie.”

Syngenta blijft in de ontwikkeling van Imara investeren en verwacht meer kleuren aan de serie te kunnen toevoegen om daarmee tegemoet te komen aan de wensen van consumenten, retailers en telers. De serie is momenteel verkrijgbaar in de kleuren wit, rood, paars, oranje, oranje met ster en als mix.

Voor meer informatie over de Imara, zie www.floriproservices.nl/imara.


Voor meer informatie:
Syngenta Flowers
www.syngenta.com


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven