Wim van der Meijden, ISO Group

"Het gebruik van robots in de tuinbouw is niet tegen te houden"

“De ISO Robot Plug Planting machine laat zien dat het gebruik van robots in de tuinbouw niet tegen te houden is”. Dat zegt Wim van der Meijden, directeur van de ISO Group, wiens ISO Robot Plug Planting machine genomineerd was in 2 categorieën voor de GreenTech Innovation Award 2018. De ISO Robot Plug Planting machine maakt het mogelijk jonge lisianthus pluggen vanuit de tray met robotarmen direct in de volle grond te planten.

Het was al voor de derde keer dat de ISO Group genomineerd werd voor de GreenTech Innovation Award (ook in 2014 en in 2016 was dit het geval). “Een bewijs dat we nieuwe machines ontwikkelenwaar de sector op zit te wachten en waar de kweker echt wat aan heeft”, aldus Wim.Half jaar operationeel bij Kwekerij Waalzicht
In het half jaar dat de ISO Robot Plug Planter draait, heeft hij inmiddels meer dan 14 miljoen pluggen geplant. Het werken in een kas onder de temperaturen die worden gehanteerd in een Lisianthus kas zijn geen pretje. De vraag naar een automatische plantmachine liet dan ook niet lang op zich wachten, nadat Jan van Wijk van kwekerij Waalzicht was geschakeld van Chrysanten naar Lisianthus.

“De machine doet het geweldig en het gehele traject is eigenlijk zonder problemen verlopen. Belangrijk was dat de machine niet moeilijk te bedienen is en dat de machine geen schade aan de plug en plant veroorzaakt. De machine is zo ontworpen dat hij gemakkelijk binnen een bestaande kwekerij kan worden ingezet.

Reden voor aanschaf van de machine en ontwikkeling van de machine was niet alleen arbeidsbesparing maar ook een hogere plantkwaliteit. Met de nieuwe grijpertechniek en slimme sensoren worden de planten keurig binnen de mazen geplant zonder dat deze de plug, plant of wortels beschadigt,” aldus Jan van Wijk van kwekerij Waalzicht.Bedieningsgemak
“De machine kan gemakkelijk met een persoon worden bediend zonder dat deze persoon hard hoeft te werken. Het maakt het werken in de warme kas zelfs een heel relaxte bezigheid. Er is voldoende tijd en ruimte om de machine te controleren en aan het werk te houden. Het is zelf mogelijk een volledige kap te planten zonder dat er teruggereden hoeft te worden naar het middenpad en met 18.000 pluggen per uur is de kap van 100 meter dan ook zo vol.”Unieke grijpertechniek
Het unieke zit hem bij de ISO Plug Planting machine niet alleen in het gebruik van robotarmen die planten in de kas, maar juist in de grijpertechniek. Deze grijpertechniek zorgt ervoor dat planten netjes, op diepte en zonder vervolgschade wordt geplant.
Iets wat de sector inmiddels ook heeft gezien. “We zijn dan ook blij dat we het komende half jaar nog 5 machines mogen bouwen,” aldus Wim van der Meijden, die blij is dat de ISO Robot Plug Planting machine met recht een innovatie is waar de gehele Lisianthus sector veel plezier aan gaat beleven.

GreenTech

De jongste innovatie van ISO Group is tijdens de Greentech te bezichtigen in de stand van de ISO Group in hal 11 op stand 307.

Voor meer informatie:
Paul Blom en Raymond van den Berg
ISO Group
Middelkampseweg 9
5311 PC Gameren
sales@iso-group.nl
www.iso-group.nl

Jan van Wijk
Kwekerij Waalzicht
Karel van Gelreweg 16
5307 VC Poederoijen
info@waalzicht.com


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven