verslag Greetech Summit

Glastuinbouw over 10 jaar

Tholen - Vandaag gaat de Greentech van start. De standhouders staanfris en fruitig in hun stand, de bezoekers stromen binnen en de innovatieprijzen zijn uitgereikt. Maar het feest begon maandag al met de Greentech Summit. Thema was: 'Hoe ziet de glastuinbouwsector eruit over 10 jaar?' De dag begon met diverse sprekers die ieder vanuit hun eigen vakgebied een vooruitblik gaven in de komende tien jaar.


Van linksboven mee met de klok: Jan Willem Wieringa, Kees Waqué (Desch Plantpak) en Charlotte Langerak (Viscon); Mark Keulen (Seed Care) en Jeroen Beemster (Planthub); Tshepo Maeko (Omnia) en Michael Diteko (Botswana Horticulture Associations); en Karin van der Eijk (VDE Plant) en Ton van Mill (Royal Brinkman).

's Middags stonden er drie break-out sessions op het programma. Er werd nagedacht over het leiderschap van de nieuwe generatie, nieuwe gewassen (lees: cannabis) en oplossingen voor telen in de toekomst. Tot slot was het de beurt aan keynote-spreker Christian Kromme, auteur van het boek "Humanifaction. Go Digital, stay human'.

Dick Veerman, Foodlog legde nog maar eens uit dat Nederland de nummer 2 op de lijst van voedsel exporterende landen. De megacities van de toekomst hebben echter geen behoefte aan groenten uit Nederland, maar meer aan de kennis en technologie om daarin zelf te voorzien. Integrated growing, noemt Dick het.


Tweede spreker was Ernst van den Ende, Director Plant Sciences bij de Universiteit van Wageningen.


Ernst maakte plaats voor Mike Vermeij, CEO Bom Group, die benadrukte: Educatie, educatie en nog eens educatie. De technologie is er, nu nog de mensen die ermee kunnen omgaan.


Namens IBM stapte Anna van Wassenaer het podium op. Zij focuste in haar presentatie op hete hangijzers big data en blockchain.


Koppert Cress en Koppert Biological Systems deelden het podium in de persoon van Stijn Baan en Martin Koppert.

Na het plenaire gedeelte ging het publiek uiteen voor de verschillende sessies. Bij 'The Next Growing Solutions' dacht men met elkaar na over de rol die technologie in de toekomst gaat spelen. Er wordt ontzettend veel ontwikkeld, de toekomstbestendigheid zit 'm echter in het durven delen van kennis en data.


Het panel van links naar rechts: Andreas Hofland (HortiKey) Steven Newell (Windset Farms), Edward Verbakel (VB Group), Vincent Deenen (Grodan), Mark Durno (Rockstart).

The next leadership
Bij de sessie over toekomstig leiderschap werd er druk gediscussieerd over de toekomst die in handen ligt van de volgende generatie. Duidelijk werd dat er niet een oplossing is die wereldwijd ingezet worden. "Jullie kunnen wel alle Nederlandse technieken naar bijvoorbeeld Portugal halen, maar dat gaat niet werken." Daarnaast verwacht de sector van de leiders van de toekomst dat ze een lange termijn visie hebben.


Het panel van links naar rechts: Stijn Baan (Koppert Cress) Charlotte Langerak (Viscon), Hajo van Beijma (SingularityUniversity), Martin Koppert (Koppert Biological Systems), en Marieke de Ruyter de Wildt (The Fork)


Dick Veerman peilde de mening van het publiek.

Cannabis
De sessie over de 'Next Crops' ging vooral over de opkomende teelt van cannabis. Volgens de experts is het een markt die veel potentie heeft, maar waar ook nog diverse dingen in de weg staan. Het financiële aspect vormt met name de grootste uitdaging. Daarnaast liggen er ook uitdagingen qua kennis en techniek.


Het panel van links naar rechts: Rob Reed (Prohibition Partners), Mads Pedersen (Alfred Pedersen & Son) Henk Verbakel (Havecon), Pieter Verhagen (TNO) en Chris Walsh (Marijuana Business Daily).


Klik hier voor een fotoreportage.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven