Bron besmetting bruinrot in roos nog niet gevonden

De bron rondom besmettingen met bruinrot in roos is nog niet gevonden. Er is een verwantschapsanalyse uitgevoerd waaruit bleek dat de besmettingen in roos vermoedelijk één oorspronkelijke bron hebben. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een aantal mogelijke bronnen onderzocht maar zonder resultaat. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer.

Bruinrot kan op vele manieren in de rozenteelt zijn geïntroduceerd. Nederlandse bedrijven importeren grote aantallen rozen en andere planten en plantaardige producten waarmee de bacterie kan zijn geïntroduceerd. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het rozenisolaat nauw verwant is aan isolaten gevonden in verschillende plantensoorten in verschillende landen in Afrika en Azië.

Schouten schrijft dat ze begrip heeft voor de situatie waarin individuele bedrijven zich kunnen bevinden als gevolg van de schade door rechtmatig toegepaste bestrijdingsmaatregelen bij bruinrot. Zij blijft echter van mening dat dergelijke schade in beginsel behoort tot het normale bedrijfsrisico van een teler. Recente uitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in beroepszaken over nadeelcompensatie op basis van de Plantenziektenwet bevestigen dit uitgangspunt. In zijn overweging heeft het CBb meegewogen het feit dat bruinrot een groot en steeds toenemend aantal waardplanten kent. Het CBb stelt dat het feit dat deze plantenziekte in rozen op voorhand niet te verwachten viel niet als een buitengewone omstandigheid gezien kan worden.

bron: AgriHolland

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven